• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prvi hotel na istočnoj obali Jadrana izgrađen je u nekadašnjoj Abaciji

Vreme čitanja: oko 2 min.

Izuzev obilja zelenih površina, u ovom letovalištu se nalaze i hoteli, mahom više kategorizacije, ali i čuveno šetalište uz obalu

  • 0
Opatija Foto: Shutterstock

Ako ste imali prilike da sa nekim starijim razgovarate o Opatiji, danas poznatom letovalištu na području hrvatskog Kvarnera, lako se može desiti da ste čuli drugačiji naziv. Zapravo su starije generacije Opatiju poznavale po italijanskom nazivu, Abacija.

Danas je Opatija prepoznata ne samo od strane naših, već i turista iz mnogih drugih zemalja, kao mondensko letovalište.

Izuzev obilja zelenih površina, u ovom letovalištu se nalaze i hoteli, mahom više kategorizacije, ali i čuveno šetalište uz obalu.

Prvi hotel na Jadranu i to u luksuzu

Koliko je krajem 19. veka, kada je podignut, hotel „Kvarner“ delovao luksuzno kada i danas i te kako privlači pažnju posetilaca, može samo da se pretpostavi.

Opatija, panorama grada Foto: Milena Đorđević

Budući da je podignut 1884. godine, to je u pitanju ne samo prvi luksuzni objekat u celoj Opatiji, već i prvi hotel na obali Jadrana, i to u njenom istočnom delu, navodi „Visitopatija“.

Završeno za manje od godinu dana, ovo zdanje je imalo posve drugačiju namenu. Zapravo je trebalo da funkcioniše kao sanatorijum u kome će boraviti oboleli od plućnih bolesti, ali ipak oni sa dubljim džepom i visokim statusom u društvu.

Često se u to vreme moglo čuti da je Opatija upoređivana sa gradom Nicom na Azurnoj obali.

Nedugo nakon požara 1913. godine, u Opatiji niče i Kristalna dvorana. Baš tu su bile organizovane mnoge značajne svečanosti u to doba.

Klimatsko lečilište i popularno letovalište

I danas bi trebalo da svakome ko posećuje Opatiju bude sasvim jasno da je u pitanju zaista mondensko letovalište. Tome u prilog idu i fascinantni opatijski parkovi, ali i Lungomare, šetalište uz obalu. Ukoliko budete dovoljno strpljivi, odvešće vas do Lovrana, još jednog zanimljivog gradića u tom delu zemlje.

Opatija Opatija / Foto: Shutterstock

Ono čime posetioci ostaju oduševljeni ukoliko se upuste u upoznavanje „Šetališta Franje Josipa Prvog“, kako je njegov zvanični naziv, sasvim sigurno je pogled na more, ali i brojne manje plaže i uvale, na kojima se zaista može uživati u gotovo netaknutoj prirodi.

Krajem 19. veka Opatija i zvanično stiče status klimatskog lečilišta.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Letovali smo u Hrvatskoj i ostali u čudu: Zvirite u skivene delove najskupljeg letovališta u Evropi

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja