• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iz Novog Trgovišta nastao je grad koji je danas na teritoriji Raškog okruga

Vreme čitanja: oko 2 min.

Lokacija Novog Pazara poznata je po obilju prirodnih lepota. Od glavnog grada Srbije je ovaj grad udaljen nešto manje od tri stotine kilometara

  • 0
Novi Pazar panorama Foto: Shutterstock

Podno tvrđave Stari Ras, danas na području Raškog okruga Republike Srbije, postojala je pijaca, koja je simbolično nazvana Trgovište.

Nedaleko od nje, vek kasnije, razvijena je nova pijaca. Budući da je postojalo Trgovište, to ono bi nazvano Staro Trgovište (tur. Eski Pazar), a novoformirano dobi naziv Novo Trgovište, odnosno Yeni Pazar na turskom.

Upravo iz Novog Trgovišta, kako navodi „Vikipedija“, nastaje današnji grad Novi Pazar.

Prirodna bogatstva

Lokacija Novog Pazara poznata je po obilju prirodnih lepota. Od glavnog grada Srbije je ovaj grad udaljen nešto manje od tri stotine kilometara.

Novi Pazar, panorama Foto: Shutterstock

Izuzev Pešterske visoravni, grad okružuju i planine Rogozna i Golija.

Na nadmorskoj visini od 496 metara nalazi se Novi Pazar, grad smešten u dolini četiri reke i to Raške, Jošanice, Ljudske i Rogozne.

Novi Pazar, panorama Foto: Shutterstock

Kulturno-istorijsko nasleđe grada

U najstarijem delu grada, na obali reke Raške, nalazi se Novopazarska tvrđava. Izgrađena u obliku trougla, tvrđava je jedna od gradskih atrakcija. Podignuta je tokom 19. veka, i to u vreme kada je vladao sultan Abdulaziz, navodi TO Novi Pazar.

Nekoliko legendi je vezano za nastanak crkve Svetih apostola Petra i Pavla u Novom Pazaru, koja je najstarija srpska svetinja koja je očuvana. Učenik Svetog Petra po imenu Tit zaslužan je za nastanak ove svetinje, prema jednoj legendi. Druga očuvana legenda, pak navodi da su to bili Rimljani, koji su bili pratnja Belu, kako su nazivali župana Pavlimira.

Srpski srednjevekovni manastir Sopoćani i Đurđevi stupovi takođe su tek neke od atrakcija Novog Pazara.

Uz onaj u Prizrenu, hamam u Novom Pazaru, koji je izgradio Isa beg, osnivač grada, smatra se jedinim objektom tog tipa u našoj zemlji koji je očuvan. Isa begov hamam izgrađen je u drugoj polovini 19. veka.

Iako se pominje u dokumentu iz prvih decenija 16. veka, nema pouzdanih informacija o tome kada je tačno izgrađena Arap džamija, koja se nalazi u novopazarskoj Staroj čaršiji. Ipak, zna se da je u pitanju objekat islamske kulture u našoj zemlji koji je jedan od najstarijih. Pretpostavlja se da je Hasan beg, odnosno Hasan Čelebija, inače Arapin, zaslužan za nastanak ove islamske bogomolje, te je zato i prati takav naziv.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Snežna mećava preko noći ponovo okovala Goliju: Palo skoro 20cm novog snega za nekoliko sati

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja