• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Lokalitet "Valja Prerast" kod Majdanpeka, ove godine beleži rekordnu posećenost!

E. O.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kada priroda pokaže svoju moć, nastaje ovako nešto

  • 0
Majdanpek Foto: Milica Ristić

Na dvanaestom kilometru od Majdnapeka, nalazi se jedan od najlepšeih lokaliteta u Opštini Majdnapek.

Valja Prerast, ili šuplja stena kako ga nazivaju u ovom kraju, prirodni kameni most, spada u spomenike prirode najlepše u Srbiji. Smešten u delu netaknute prirode u kome je sunce najlepše na zalasku, kada se prolama kroz njegovu šuplju stenu i šum istoimene reke remeti tišinu prirode koja mami u svakom pogledu.

Smešten u ataru sela Rudna Glava, predstavlja prirodno savršenstvo nastalo vekovima, kada je reka Valja Prerast milionima godina stvarajući svoje useke kroz krečnjake, stvarala najlepši Prerast u Srbiji. Kako ga mnogi nazivaju najimpozantnije zdanje prirodnog građevinarstva, nalazi se na visini svoda koji varira između 29 i 34 metra dok se njegova gornja ivica prostire oko 45 metara visine i upravo je to što ovaj Prerast izdvaja od ostalih i svojom lepotom ostavlja bez daha. Budući da se nalazi u oblasti jednog od najstarijih rudarskih kopova, u popodnevnim satima je sunce ovde najlepše. Za njega se vezuju brojni mitovi i legende. Tu se nalaze i najlepši i najtanovitiji pećinski izvorišta Istočne Srbije, proplanci i vidikovci koji se protežu sa masiva tri planinska vrha, Deli Jovan , Krš i Stol.

- Ovaj arheološki lokalitet je pod zaštitom države od 1959. godne i samo ime Valja Prerast znači šuplja stena. Međutim, samo stanpvništvo vlaškog kraja naziva ga "Pjatra Prunate", što znači spojen kamen. U istočnoj Srbiji ih ima šest, kažu da je kod Vratne najmoćiji ali je zasigurno Majdanpečki najlepši. Makar po kazivanju turista, kojih je iz godine u godinu sve više, ovaj beleži najveću rekordnu posećenost. Od početka sezone naš Prerarst je posetilo oko 3.000 domaćih i stranih turista , planinarskih udruženja , đačkih ekskurzija. Staza je pristupačna, pa turisti dolaze u obilazak i sa malom decom - kaže Danica Barbulović, čuvar prirode zaštićenog područja "Valja Prerast".

Inače, turisti jako žele da pored prirodnih lepota saznaju i po neku legendu koja se vezuje za ovo mesto. Tu su nekad dolazile vračare, koje su pomagale ljudima da sa sebe otklone crnu magiju ili negativne misli. Pa su obavezno u svojim bajalicama, koristile vodu sa Prerasta. Takođe su ratnici vodom sa Prerasta pravili svoju zaštitu kojom su se branili u bitkama. Sada se svi koji dođu umivaju vodom sa izvora upravo sa ovog mesta, jer se veruje da su time skinuli sve negativno sa sebe i u narednih godinu dana mogu biti mirni.

Inače , veruje se da kada se stane ispod svoda mosta i pomisli želja, ona se i ispuni, te tako turisti uvek na ovo mesto dolaze ponovo, napominje Danijel Bumbešević, takođe čuvar prirode zaštićenog područja Valja Prerast , zaposlen u TO Majdnapek.

Ovaj mladić je pre nekoliko godina želeo došavši iz inostranstva ovde i da se nastani. Na svojoj dedovini, napravio je svoj kutak , koji uvek pada u oči svim posetiocima , pa je tako uspeo da spoji lepo i korisno. Svoje znanje o ovom mestu i tajne Valja Prerasta, uvak rado podeli sa turistima.

(Ona.rs/Milica Ristić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Festival "Vitezovi i legende" premestio nas je u srednji vek

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja