• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tri celine čine predeo izuzetnih odlika na srpsko-rumunskoj granici

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prostire se na površini od 1.540 hektara uz srpsko - rumunsku granicu. Veći deo područja je pod zaštitom drugog stepena, dok je 36 procenata ukupne površine tog područja pod zaštitom trećeg stepena

  • 0
Predeo izuzetnih oblika Karaš Nera, Stari Karaš, Srbija Foto: Shutterstock

Na području belocrkvanske opštine, u jugoistočnom delu Banata nalazi se zaštićeno područje Karaš - Nera, koje je okarakterisano kao predeo izuzetnih odlika.

Prostire se na površini od 1.540 hektara uz srpsko - rumunsku granicu. Veći deo područja je pod zaštitom drugog stepena, dok je 36 procenata ukupne površine tog područja pod zaštitom trećeg stepena.

Tokovi dvaju reka, Karaša i Nere, kao i Mali pesak, koji se nalazi na levoj obali reke Karaš čine ovaj predeo izuzetnih odlika, ističe „Vikipedija“.

Iako je najpre u pitanju područje izuzetnih prirodnih odlika, ne treba zaboraviti ni arheološko nalazište, koje se u blizini nalazi. Upravo tu je otkriven jedan od najznačajnijih artefakata iz perioda bronzanog doba u našoj zemlji - čuvena Dupljajska kolica.

Predeo izuzetnih oblika Karaš Nera, Stari Karaš, Srbija Foto: Shutterstock

Prirodne osobenosti

Značajne prirodne vrednosti se mogu uočiti na ovom području, a posebno je interesantno to što se na reltaivno maloj površini mogu primetiti različiti tipovi reljefa.

Od 110 kilometara toka reke Karaš, čije izvorište je podno Anina planina u susednoj Rumuniji, kroz Srbiju sve do Stare Palanke, gde se uliva u Dunav, protiče u dužini od 60 kilometara. Upravo je ova reka i deo kanala Dunav - Tisa - Dunav, te je nakon prokopavanja tog kanala formirana mrtvaja.

Ceo tok reke Nere kroz našu zemlju, koja inače izvire na području rumunskog dela Banata, takođe je deo ovog predela izuzetnih odlika. Posebno je interesantno pomenuti da je u pitanju reka čiji tok je zapravo prirodna veza između Karpata i područja Panonske nizije.

Predeo izuzetnih oblika Karaš Nera, Stari Karaš, Srbija Foto: Shutterstock

Izuzet tokova ovih reka, deo Predela izuzetnih odlika Karaš - Nera je i područje koje nosi naziv Mali pesak. I upravo je to područje posebno zanimljivo, jer je okruženo tokovima Nere i Karaša, te kao takvo je mesto na kome se odvija ispaša.

Peščane dine

Eolski pesak na ovom području zaslužan je za tvorenje peščanih dina. Njihova visina može biti čak i stotinu metara.

Takođe, na području Predela izuzetnih odlika Karaš - Nera mogu se videti i sprudovi, peščarski pašnjaci i vrlo bogata, takozvana plutajuća vegetacija.

Plavna zona reke Nere je specifična u tom smislu što se njen tok često menja. Izuzev ada, tu se mogu videti i meandri, ali i lagune i sprudovi, dok joj strme obalu samo daju dodatnu lepotu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Divan prizor cvetanja Tise kod Kanjiže: Ovaj prirodni fenomen, dešava se na tri lokacije u svetu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja