• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

„Beogradsko more“ je nosilo naziv Srpska ada u toku Drugog svetskog rata

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na reci Savi u glavnom gradu naše zemlje postoji i ostrvo Ada Ciganlija. Karakteristično izduženog oblika, na veštački način od njega je načinjeno poluostrvo

  • 0
Ada Ciganlija Foto Mateja Beljan

Iako postoje oprečna mišljenja o tome odakle tačno potiče naziv „Beogradskog mora“, kako se Ada Ciganlija, odnosno Savsko jezero često naziva, zna se da je to mesto često bilo poprište bitaka tokom istorije.

Upravo tome svedoči i jedan zapis, koji datira iz 1688. godine, a koji se smatra najstarijim zapisom o ovoj atrakciji našeg glavnog grada. U toku borbi između austrijskih i turskih snaga, baš na tom mestu je bio ranjen i to teško, princ Eugen Savojski.

Manje je poznat podatak, koji navodi „Vikipedija“, da je Ada Cigalija nosila naziv Srpska ada u periodu Drugog svetskog rata.

Savsko ostrvo

Na reci Savi u glavnom gradu naše zemlje postoji i ostrvo Ada Ciganlija. Karakteristično izduženog oblika, na veštački način od njega je načinjeno poluostrvo.

Ada Ciganlija topli dan letnji dan lep dan toplo vreme tropski talas Foto: Mateja Beljan

Nakon što je reka Sava pregrađena, nastalo je i Savsko jezero, ali i istoimeni gradski park, koji su danas među mnogim stanovnicima prestonice poznati upravo pod nazivom Ada Ciganlija.

Samo poluostrvo zauzima površinu od oko osam kvadratnih kilometara.

Izuzev poluostrva i Savskog jezera, tu je i Ada Safari, još jedno ostrvo koje je prirodnog porekla.

U spomen na 25. maj 1959. godine, kada je i Aga Ciganlija dobila oblik koji ima danas, obeležava se i „Dan Ade Ciganlije“.

Savsko jezero

Površine nešto manje od jednog kvadratnog kilometra, ovo beogradsko jezero je naročito posećeno u toku letnjih meseci, pa se neretko pominje i kao „Beogradsko more“.

Dužine je nešto veće od četiri kilometra, a njegova prosečna širina je oko 250 metara. Procenjeno je da je dubina Savskog jezera između četiri i šest metara, s tim što je u većem delu ulazak u vodu postepen.

Izuzev lepo uređenih plaža, te brojnih ugostiteljskih objekata, oko Savskog jezera se proteže i izuzetno lepo uređena staza za pešačenje, ali i vožnju bicikli i rolera.

Sa prosečnim letnjim temepraturama od oko 24 stepena Celzijusove skale, sa razlogom su Ada Ciganlija i jezero svrstani u red najposećenijih atrakcija Beograda i to naročito u toplijem periodu godine.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Labudovi iznenadili kupače na Adi: Klinci potrčali ka vodi da ih hrane

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja