• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pola veka postojanja i rada najlepšeg geoparka Srbije, Nacionalnog parka "Đerdap"

E. O.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Značajna je ova godina jubileja

  • 0
Nacionalni park Đerdap Foto: Milica Ristić

Nacionalni park "Đerdap" koji pripada Donjem Milanovcu, obeležio je jubilej vredan pažnje. Pedeset godina postojanja i rada najvećeg Nacionalanog parka u Srbiji i jedinog geoparka na prstoru naše zemlje.

Nacionalni park "Đerdap" Donji Milanovac slovi za jedan od najznačajnijih i najlepših lokaliteta u Republici Srbiji. Zbog specifičnog okruženja, vekovima budi i zaokuplja pažnju onima koji ga posete. Njegov značaj i prepoznatljivost u međunarodnim krugovima svedoči činjenica da ga je UNESCO odlukom Saveta za globalne geoparkove, 2020. godine uvrstio na listu kao prvi geopark sa područja Republike Srbije.

- Zaštita prirode jeste i mora da bude naš zajednički prioritet i zadatak, a dobra saradnja i kvalitetno upravljanje su ključ uspeha svakog zdravog i dugovečnog zaštićenog područja što Nacionalni park "Đerdap" potvrđuje već pola veka svog postojanja. On ujedno predstavlja i pionira u uvođenju pojedinih novina u radu, koje su prihvatili i ostali Nacionalni parkovi Srbije - istakla je Sara Pavkov, generalni sekretar Ministarstva za zaštitu životne sredine Vlade Srbije.

- Pored redovnih aktivnosti na unapređenju zaštite ovog područja, u fokusu daljeg rada biće povećanje broja posetilaca, uređenje pešačkih staza, vidikovaca i svega ostalog na unapređenju turizma, što bi posetiocima u narednom periodu boravak učinilo što prijatnijim - podsetio je Saša Janošević, direktor Nacionalnog Parka "Đerdap" Donji Milanovac.

Inače, u godini obeležavanja ovog veoma značajnog jubileja za ovo javno preduzeće, izdata je i prva fotomonografija pod nazivom "U kraljevstvu risa Riste" autora Predraga Kostina. Dodeljene su i plakete institucijama i kolektivima za uspešnu dugogodišnju saradnju sa ovim parkom prirode, a Nacionalni park "Đerdap" ugostio je i svoje kolege i pokazao se kao dobar domaćin 23. "Parkovijade", tradicionalnog okupljanja zaposlenih svih Nacionalnih parkova u Srbiji i pojedinih iz Republike Srpske.

U brojnim sportskim disciplinama, kulinarskim sposobnostima, kroz razmenu iskustava i sticanju novih znanja, 155 radnika Nacionalnih parkova proveli su tri divna dana druženja u Kladovu.

(Ona.rs/M.R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Posetili smo Hram Vaskrsenja Hristovog u Valjevu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja