• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

U jednom od nacionalnih parkova Srbije postoji čak 16 jezera

Vreme čitanja: oko 3 min.

Verovali ili ne, na području Nacionalnog parka Fruška Gora ima ih, ni manje ni više nego 16 i mogu u potpunosti ispuniti očekivanja posetilaca

  • 0
Fruška Gora Foto: Shutterstock

Mahom ne naročito velika po površini, fruškogorska jezera su zbog toga još interesantnija. Većina ih je veštačkog porekla, mada to zaista tako ne izgleda, jer su uglavnom okružena prirodnim lepotama.

Verovali ili ne na području Nacionalnog parka Fruška Gora ima ih, ni manje ni više nego 16 i mogu u potpunosti ispuniti očekivanja posetilaca.

Na nekima od njih će najpre uživati ljubitelji ribolova i gotovo netaknute prirode. Ima i onih jezera na Fruškoj gori koji su pravi raj za ljubitelje kampovanja, dok se mogu naći i ona koja su maksimalno atraktivna u turističkom smislu.

Ipak, za koje god od njih da se odlučite, vodite računa o bezbednosti i poštujte prirodu.

Bešenovačko jezero Foto: Shutterstock

Bešenovačko jezero

Znano i kao jezero Beli kamen, Bešenovačko jezero važi za jedno od poznatijih na području Nacionalnog parka Fruška gora.

Na ivicama jezera, koje nosi naziv po istoimenom selu koje se u blizini nalazi, uočljiv je kamen bele boje. Upravo zato se često naziva i Belim jezerom. Ono što ga čini prepoznatljivim jesu nestvarne zelene i plave nijanse vode.

Procenjeno je da je čak 57 metara maksimalna dubina Bešenovačkog jezera.

Bešenovačko jezero foto: tamovamo.com

Ledinačko jezero

Još jedno od poznatijih fruškogorskih jezera je i jezero Srebro, kako je njegov drugačiji naziv. Zapravo, tokom bombardovanja naše zemlje 1999. godine došlo je do oštećenja pumpe u kamenolomu Srebro, koji je tada bio napušten, navodi „Mitrovica.info“.

Budući da je danas ovo jezero u privatnom vlasništvu, to se posetiocima uglavnom nudi mogućnost da uživaju u njegovoj lepoti izdaleka, jer se u blizini nalazi fantastičan vidikovac.

Maksimalna dubina Ledinačkog jezera je 50 metara i prostire se na površini od četiri hektara.

Sotsko jezero Šid Foto: Wikipedia/Ванилица

Jezero Sot

Nedaleko od istoimenog naselja u blizini Šida smešteno je Sotsko ili jezero Sot. Nastalo je veštačkim putem i to kada je, sada već daleke 1977. godine pregrađen potok Šidin.

Uz plažu, koja je lepo uređena, oko jezera se nalazi i pešačka staza, a najčešće ga posećuju ljubitelji prirode i pecanja. Sotsko jezero prostire se na oko 33 hektara površine.

Jezero Moharač

Prosečna dubina ovog jezera, koje teritorijalno pripada opštini Šid, jeste oko deset metara, a prostire se na površini od oko 60 hektara.

Osim kupanja, na jezeru Moharač, koje se nalazi u blizini Erdevika, dozvoljeno je i kampovanje. Posebno je ovo fruškogorsko jezero interesantno pecarošima.

Bešenovačko jezero Foto: Shutterstock

Jezero Kudoš

Na oko osam kilometara udaljenosti od Rume je 1983. godine nastalo Pavlovačko jezero, kako se još naziva i to zahvaljujući brani koja je izgrađena tada na potoku Kudoš. Prosečna dubina ovog jezera je oko šest metara, a prostire se na površini od oko 75 hektara. Najčešće se za posetu ovom jezeru odlučuju ljubitelji ribolova i kampovanja.

Jezero Bruje

Kada je osamdesetih godina prošloga veka pregrađen potok Banja, nedaleko od Erdevika, nastalo je jezero Bruje, jednostavno nazvano Erdevičko jezero. U njemu je dozvoljeno kupanje, ali i kampovanje i pecanje. Prosečna dubina ovog jezera je oko pet metara, dok je njegova površina oko 17 hektara.

Jezero Dobrodol

Malo „starije“ od jezera Bruje je jezero Dobrodol, budući da je pregrađivanje Dobrodolskog potoka, zahvaljujući čemu je i nastalo, izvršeno 70-ih godina prošlog veka.

Prostire se na oko 45 hektara površine i u njemu je dozvoljeno kupanje. Okruženo je visokim liticama i prosečne je dubine oko šest metara.

Ostala jezera na Fruškoj gori su:

  • Jezero Šelevrenac
  • Borkovačko jezero
  • Jezero Međeš ili Šatrinačko jezero
  • Bingulsko jezero
  • Ljukovsko ili Jarkovačko jezero
  • Jezero Vranjaš
  • Čalmansko jezero (čine ga tri manja jezera i to Čalma I, II i III)
  • Popovičko jezero
  • Jezero Kapavica

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Počela trka na najdužoj trim stazi: Fruška Gora ima još jednu atrakciju

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja