• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nekada ostrvo, zbog dejstva sila prirode, danas je poznato poluostrvo u Jadranu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prvi stanovnici su tada ostrvo Sveti Stefan naselili u prvoj polovini 15. veka. Tačnije, nedugo nakon što je 1442. godine tu izgrađena tvrđava

  • 0
Poluostrvo Sveti Stefan, Jadransko more, Crna Gora Foto: Pixabay/mtomicphotography

Kada priroda umeša prste, dešavaju se čuda. Dokaz je i danas poluostrvo Sveti Stefan u crnogorskom delu Jadranskog mora.

Nekada davno to je bilo ostrvo nadomak Budve. A onda su sile prirode učinile svoje, te formirale prevlaku ili tombolo, kako se još naziva, nanoseći pesak i šljunak. Tako je Sveti Stefan dobio potpuno drugačije karakteristike, te postaje poluostrvo.

Upravo je tombolo i zaštitni znak ovog, danas poznatog letovališta na Jadranu.

Prevlaka na Svetom Stefana svrstava se u proste, budući da je samo jedna, a kako ističe „Vikipedija“, taj pirodni fenomen se još retko gde u svetu može sresti.

Poluostrvo Sveti Stefan, Jadransko more, Crna Gora Foto: Pixabay/tiburi

Predanje o nastanku

Prvi stanovnici su tada ostrvo Sveti Stefan naselili u prvoj polovini 15. veka. Tačnije, nedugo nakon što je 1442. godine tu izgrađena tvrđava.

Bili su to članovi plemena poznatog kao Paštrovići, koje se sastojalo od 12 bratstava. I upravo zato je na Svetom Stefanu najpre postojalo samo 12 kuća. Za svako bratstvo po jedna.

Predanje dalje navodi da su pripadnici tog plemena izgradili kuće na Svetom Stefanu zahvaljujući plenu, koji su oteli turskim brodovima, navodi TO Budva. Smatra se da su ovo, tada još ostrvo odabrali sa razlogom, kako bi se na tom mestu skrili od potencijalnih gusarskih, ali i napada turskih snaga.

Koliko je Sveti Stefan igrao značajnu ulogu u funcionisanju plemena, ukazuje i podatak da je Bankada, što je bio plemenski sud, sedište imao upravo na ovom ostrvu. I to čitava tri veka.

Crkve na Svetom Stefanu

Na samom vrhu poluostrva nalazi se crkva koja je posvećena upravo Svetom Stefanu, odnosno arhiđakonu Stefanu Prvomučeniku. Po njoj je nekadašnje ostrvo, a danas poluostrvo i nazvano. Smatra se da je još u vreme vladavine Nemanjića ta svetinja izgrađena.

Poluostrvo Sveti Stefan, Jadransko more, Crna Gora Foto: Pixabay/hedonika

Plemenski sud Paštrovića je funkcionisao na terasi, koja se nalazila iznad ulaza u ovu svetinju.

Na polusotrvu postoje još dve crkve i to ona, koja je smeštena na samom ulasku u grad i posvećena je prazniku Preobraženja Gospodnjeg i ona, koja je posvećena Aleksandru Nevskom, koja je i najmlađa, budući da je na dan 03. jula 1938. godine osvećena.

Kada su vršeni radovi na Svetom Stefanu 2008. godine otkriveni su i ostaci još jedne crkve, Svete Gospe, koja je bila posvećena Presvetoj Bogorodici, i koja je postojala sve do 1959. godine.

Poluostrvo Sveti Stefan, Jadransko more, Crna Gora Foto: Pixabay/dvinchanin

Sveti Stefan danas

Poznato i kao „grad-hotel“ ovo poluostrvo u crnogorskom delu Jadrana danas važi za jednu od najekskluzivnijih lokacija na primorju.

Iako je spoljašnji izgled građevina ostao gotovo netaknut, počev od 1955. godine je njihova unutrašnjost značajno izmenjena i modernizovana, tako da gostima nudi svu potrebnu udobnost.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Jaki udari juga u Budvi: Miris mora i zime

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja