• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kako funkcioniše dnevna karta za ulazak u Veneciju

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ulaznica je uvedena u pokušaju da se grad rastereti pritiska masovnog turizma pod kojim se već godinama guši, a važi za turiste koji dolaze ujutru i odlaze uveče

  • 0
Venecija - karta za ulaz - putovanja Foto: Jelena Milošević

Dugo najavljivana mera koja je izazvala brojne polemike u javnosti i argumente za i protiv, počela je da se primenjuje u praksi - od 25. maja za ulazak u Veneciju posetioci će morati da plate pet evra.

Ova odluka, prema rečima lokalnih vlasti, rezultat je želje da se izbore sa masovnim turizmom i pritiskom koji grad i njegovi stanovnici trpe tokom udarnih sezona. Naime, podaci govore da pojedinim danima kroz ovaj biser Italije prođe čak do 50 hiljada turista, a kada se ovom broju dodaju i stanovnici „Serenissime“ kako je zovu, te radnici i gosti sa plaćenim smeštajem, pritisak na normalno funkcionisanje grada je razumljiv.

Važno je znati sledeće: ova karta plaćaće se isključivo za jednokratne ulaske i to onim danima kada su obično najveće gužve, vikendima i praznicima. Važi u periodu od 8.30 do 16.00 časova, a od plaćanja su izuzeti mlađi od 14 godina, turisti sa plaćenim smeštajem u gradu, rezidenti kao i svi stanovnici regije Veneto, zaposleni, studenti, učesnici sportskih događaja kao i druge strogo propisane kategorije.

Venecija - karta za ulaz - putovanja Foto: Jelena Milošević

Karta nije potrebna za posetu Muranu, Buranu, Lidu, Pelestrini i drugim ostrvima lagune.

Na višejezičnom sajtu https://cda.ve.it se možete dodatno informisati, pronaći datume kada je ulaznica obavezna te obaviti plaćanje, a dobijeni kod će vam služiti kao propusnica na kontrolnim punktovima. Kontrolori su stacionirani unutar i oko glavnih ulaza u grad, posebno na železničkoj stanici Santa Lucia i kako je rečeno, vrši će nasumične provere.

Venecija Foto: Shutterstock/Kirk Fisher

Turisti bez karte bivaju upućeni kako da je kupe, ali postoji i rizik od kazne koja se kreće od 50 do 300 evra.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Hiljade ljudi uživalo na karnevalu u Veneciji nakon dve godine pauze: Kostimi su veličanstveni

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja