• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Turisti iz celog sveta rado biraju ovaj deo Španije za letovanje

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako se polovinom prošloga veka zapravo Kosta Brava počinje razvijati u turističkom smislu, te vremenom biva prepoznata kao najznačajniji region u zemlji, Španija i te kako vodi računa i o zaštiti prirodnih resursa

  • 0
Kosta Brava, Španija Foto: Pixabay/falco

U ukupnoj dužini od 160 kilometara, počev od grada Barselone, pa sve do špansko-francuske granice prostire se regija Kosta Brava, u kojoj se nalaze neka od možda i najpoznatijih španskih letovališta. Teritorijalno pripada autonomnoj zajednici Katalonije i prepoznata je kao značajan turistički region zemlje.

Zapravo, letovališta koja se nalaze na području Kosta Brave smatraju se najpoznatijima ne samo u Španiji, već i na čitavom evropskom kontinentu.

Zahvaljujući mediteranskoj klimi koja u tom delu zemlje preovlađuje, prosečne temperature vazduha na godišnjem nivou u Kosta Bravi kreću između sedam i prijatnih 28 stepeni Celzijusa, navodi „Vikipedija“. Najviše temperature u toj španskoj regiji su tokom letnjih meseci.

Kosta Brava, Španija Foto: Pixabay/falco

Počeci turizma u Kosta Bravi

Iako se polovinom prošloga veka zapravo Kosta Brava počinje razvijati u turističkom smislu, te vremenom biva prepoznat kao najznačajniji region u zemlji, Španija i te kako vodi računa i o zaštiti prirodnih resursa.

Tačnije, pred sam kraj prethodnog veka je potpisan sporazum koji podrazumeva da uprkos razvoju turističkih potencijala, na tom području mora da se vodi računa i o zaštiti prirodnih resursa.

U tom smislu su mnogi delovi u toj oblasti stavljeni pod zaštitu, poput močvarnih rezervata divljih ptica i ostrva Mades, oko koga obitavaju mnoge životinjske vrste.

Najpoznatije destinacije

Uz Ljoret de Mar, jedno od poznatijih letovališta u regiji Kosta Brava su i Tosa de Mar, Blanes i L`Estartit.

Plaže, mahom duge i peščane su ono što ovaj deo Španije čini posebnim i omiljenim među turistima. Jedna od najlepših među njima, po mišljenju mnogih posetilaca Kosta Brave, nalazi se u letovalištu S`Agaro.

I mada turisti iz celog sveta Kosta Bravu najpre posećuju tokom letnjim meseci, upravo zbog prisustva mnogih poznatih letovališta, ovaj deo Španije može mnogo više od toga da ponudi. Zapravo, tu postoje mnogi ne tako veliki gradovi, koji su uspeli da u velikoj meri očuvaju tradicionalnu arhitekturu i autentičnost, što im daje posebnu dozu šarma.

Uz izuzetne plaže, obilje sadržaja i autentične manje gradove, Kosta Brava je turistima iz celog sveta omiljena i zbog bogate gastronomske ponude.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Katastrofa u Španiji: Pogledajte posledice najveće suše u poslednjih hiljadu godina

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja