• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pomalo neobična atrakcija ovog letovališta je i drevni sunčani sat

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kao jedan od najpoznatijih eksponata u Muzeju folklora u Polihronu pominje se sunčani sat, koji je po nečemu neobičan

  • 0
Polihrono, Halkidiki, Grčka Foto: Ona.rs/Aleksandra Blažević

Uživanje na kilometrima dugoj plaži ovog grčkog letovališta često je prva asocijacija mnogima na Polihrono, iako je u pitanju mesto koje ima izuzetno bogatu prošlost, te kao takvo može mnogo toga da ponudi turistima.

Kao jedna od najzanimljivijh atrakcija Polihrona izdvaja se sunčani sat. I to ne „običan“.

Naime, kao jedan od najpoznatijih eksponata u Muzeju folklora u Polihronu pominje se sunčani sat, koji je po nečemu neobičan.

Bogato arheološko nasleđe

Izuzev linija kojima se obeležavaju sati, na ovom arheološkom artefaktu otkrivene su i linije, za koje je utvrđeno da odgovaraju ravnodnevici, te letnjem i zimskom solsticiju.

Polihrono, Halkidiki, Grčka Foto: Ona.rs/Aleksandra Blažević

I to nije sve. Na satu postoji i svojevrstan lenjir, koji je izrađen od bronze, a uz pomoć koga se određuje koje je doba dana, budući da tvori senku tako da jasno ukazuje na to da li je dan ili noć.

Uz sve to, kako navodi „Halkidiki-greece“, iako je sunčani sat bio pravljen samo za određenu lokaciju, odnosno usklađen sa georgafskom širinom na kojoj se nalazi, ovaj u Polihronu ne pokazuje samo koje je vreme na području Halkidikija, već i koliko je sati u Rimu, ali i u Francuskoj i Kini, što jasno ukazuje na značaj koji je ovaj drevni artefakt imao.

Turistička poseta Polihronu

I ma koliko poseta Muzeju folklora u ovom mestu na Halkidikiju bila interesantna, nema sumnje da mnogi danas Polihrono posećuju najpre zbog želje za uživanjem u letnjem odmoru.

U tom smislu ovo grčko letovalište ima mnogo toga da ponudi, a najpre prostranu, kilometrima dugu peščanu plažu, koju karakteriše i postepen ulazak u vodu, ali i kristalno čisto more.

Svega onoga što je potrebno za ugodan, a nadasve miran odmor, u Polihronu ima. Pekare, prehrambene i prodavnice različite robe, mesare, restorani, kafići i još mnogo toga. Šetalište uz more i borova šuma upotpunjuju, bez ikakve sumnje boravak u ovom letovalištu.

Polihrono, Halkidiki, Grčka Foto: Ona.rs/Aleksandra Blažević

U mestu postoji i glavni trg, poznat i kao Trg Hristov, na kome se nalazi i svetinja, izgrađena 1863. godine, koja je posvećena prazniku Rođenja Hristovog. Takođe, budući da Sveti Atanasije važi za sveca zaštitnika mesta, to u Polihronu postoji i crkva njemu posvećena, koja datira iz 1912. godine.

Na oko tri kilometra udaljenosti od ovog grčkog letovališta nalazi se i jezero Mavrobara. Smešteno na tri stotine metara iznad nivoa mora, ovo jezero je u ekološkom smislu naročito interesantno, pa se shodno tome i nalazi pod zaštitom. Uz mnoštvo mnogih drugih biljnih i životinjskih vrsta koje na tom području obitavaju, posebno su interesnatne i dve vrste kronjača.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Posidi je jedno od omiljenih letovališta na Halkidikiju i u novembru može biti magičan

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja