• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Beograd je samo do maja već posetilo pola miliona gostiju

M. M.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Beograd leti ima mnogo besplatnih mogućnosti, možda i više nego tokom godine.

  • 0
Beograd, metropola, panorama Foto: Predrag Mladenovic/Shutterstock

Zaposlena u Turističkoj organizaciji Beograda (TOB) Aleksandra Mikata istakla je danas da Beograd ima specifičan duh, ali i bogatu ponudu raznih sadržaja zbog čega ga je samo do maja posetilo pola miliona turista.

Prema njenim rečima, srpska prestonica živi non-stop i dodaje da njoj čak i leti ne postoji zanimljivije mesto od Beograda.

- Recimo, ovog leta prvo je da su se pojavili novi kafići, koji nemaju skoro nijedno mesto za sedenje, nego dva, tri kvadrata i samo prodaju piće, a pojavile su se i ulične žurke - navela je ona za Tanjug.

Ona ističe da su otvoreni i brojni muzeji, ali na potpuno drugačiji način.

- Recimo, preporučujem koncerte u muzejima, kao što su Narodni muzej, Muzeju istorije Srbije, koji su i besplatni - napominje Mikata.

Dodaje da Beograd, zapravo, leti ima mnogo besplatnih mogućnosti, možda i više nego tokom godine.

- Narodni muzej je otvoren čak i za decu i ima nekoliko radionica, a svake nedelje, bar po jednu i naravno sve je besplatno - kaže ona.

Ističe i da ima mnogo novih pešačkih tura.

- Eto, spomenula bih "crvene fenjere". Meni je to vrlo bila zanimljiva tura, jer kakav je to grad koji nema javnu kuću, a Beograd je imao i pre 200 godina. Imamo i hotel koji se čak i ponosi time što je nekada bio na tom mestu javne kuće. Ima čak i takvo ime. Šalu na stranu, to je u stvari jedna socijalna priča o tome da je Beograd mislio o zdravlju žena čak i pre sto godina. Znači da smo bili metropola - kaže Mikata.

Ona napominje da je oživela i Beogradska tvrđava.

- Planetarijum takođe ima veoma zanimljiv program, a biće nekoliko piknika u Donjem parku, uglavnom vikendom, a da ne zaboravimo i observatoriju, i Zvezdarsku šumu, to je divno mesto za ovakve dane - ističe ona i dodaje i da Jugoslovenska kinoteka od ponedeljka otvara bioskop pod otvorenim nebom na krovu zgrade Vojske Srbije, a da će ih biti još nekoliko ove godine.

Prema njenim rečima biće puno džeza, poput festivala u Botaničkoj bašti.

- Biće mnogo koncerata, poput nastupa Eda Širana, ali i matineji su izuzetno popularni - navodi Mikata.

Ističe da zbog toga naša privreda radi trostruko.

- U smislu da imate jutarnju kafu sa izlaskom sunca, pa onda imate dnevne varijante, onda kreće zalazak sunca, pa onda noćni provod - napominje zaposlena u TOB-u.

Prema njenim rečima, Beograd ima zvanično 8.200 kafana, kafića, restorana, a možda i više, a nijedan se ne zatvara, veća samo niču novi.

- Svi vole Skadarliju, iako je nama pomalo dosadna, ali pogledajte subotom, svaki restoran ima po tri-četiri orkestra i sve je puno - kaže ona.

Ističe kao zanimljivost da Beograd sada ima i stranu kuhinju i to veoma dobru, pa postoje, pored ostalih, i gruzijski, japanski, korejski i ko zna koliko ruskih restorana.

- Jednostavno, to je Beograd. I nije ni čudo zašto smo imali više od pola miliona gostiju samo do maja, a recimo hrvatski turisti potrošili su više kod nas, nego mi kod njih. Nadam se da će taj trend i ostati, jer zaista Beograd živi i pulsira i sezona ne prestaje - poručuje zaposlena u TOB-u.

(Ona.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Izložba “Sve boje Vorhola” otvorena u Salonu Muzeja grada Beograda

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja