• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na jezeru u blizini najsevernijeg grada Srbije nalaze se i takozvana ptičja ostrva

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na udaljenosti tek nešto manjoj od deset kilometara od Subotice nalazi se Park prirode Palićko jezero

  • 2
Subotica panorama grada Foto: Shutterstock

Kada se pomene Subotica, kao najseverniji grad u Srbiji, nedaleko od granice sa Mađarskom, ne može se ne pomenuti i jezero koje se u njenoj blizini nalazi. Dugo nešto više od pet kilometara, Palićko jezero predstavlja i simbol ovog grada, za koji su Subotičani posebno vezani.

Smešten između tokova dvaju značajnih reka, Dunava sa jedne i Tise sa druge strane, grad Subotica je poznat po bogatom kulturnom i istorijskom nasleđu, ali i lepoj uređenosti.

Uz multikulturalnost, ono što izdvaja najseverniji grad u našoj zemlji u odnosu na mnoge druge je i evropski šarm, navodi TO Subotica.

Gradska kuća, Subotica Foto: Đorđe Đurić

Jedan od najmlađih gradova

Zanimljivo je pomenuti da je Subotica tek u prvoj deceniji ovog veka i zvanično stekla status grada. Kako navodi „Turizamusrbiji“, zbilo se to 2007. godine, pa se u tom smislu može smatrati jednim od najmlađih gradova u Srbiji.

Ipak, kako svedoče rezultati sprovedenih istraživanja na području današnjeg grada i okoline, ljudi su još od poslednjeg ledenog doba nastanjivali to područje, iako je krajem 14. veka zabeleženo prvo pominjanje Subotice.

Palata Rajhl, Subotica Foto: Shutterstock

Arhitektonski stil secesije uočljiv je na mnogim subotičkim zdanjima i ujedno predstavlja znak raspoznavanja ovog pitomog grada. Jedna od najpoznatijih građevina izgrađenih u tom arhitektonskom stilu je i Gradska kuća. Zdanje datira iz 1912. godine, a karakterišu ga i fascinantni vitraži.

Ovde se nalazi i vidikovac, koji opčinjava posetioce, budući da se nalazi na vrhu zdanja i to na 45 metara visine.

Početkom prošloga veka je u Subotici podignuta i sinagoga, koja je prepoznatljiva po stilu mađarske secesije. U gradu postoji i crkva posvećena Vaznesenju Gospodnjem, koja datira iz 1726. godine, kao i Franjevačka crkva, koja podignuta deceniju docnije i posvećena je Svetom Mihovilu.

Još jedno zdanje koje se smatra turističkom atrakcijom jeste i čuvena palata Rajhl, čiji je vlasnik bio Ferenc Rajhl. Izgrađena početkom prošloga veka u stilu secesije, ova palata danas je dom za Kuću Likovnih susreta savremenih umetnika.

Jezero kao simbol grada

Na udaljenosti tek nešto manjoj od deset kilometara od Subotice nalazi se Park prirode Palićko jezero. Omiljeno izletište Subotičana, ali i svih onih koji dolaze u posetu ovom gradu, poznato je i po zoološkom vrtu, ali i po lepo uređenoj stazi i po još nečem.

Budući da se na njima gnezde različite vrste ptica, to se ona nazivaju i ptičjim ostrvima. Uz galebove i čaplje, prethodnih nekoliko godina se tu gnezdi i crnoglavi galeb. Kako navodi TO Subotica, u pitanju je jedina lokacija na području naše zemlje na kojoj se ta vrsta ptica gnezde.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Prvi Zoo vrt u Srbiji otvorio vrata

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Ana

    12. jul 2024. | 07:46

    Nije Palićko jezero stanište ptica, nego Ludoško, koje se nalazi odmah pored. Ludoško je međunarodno zaštićen park prirode Rmsarskim ugovorom, i na njemu borave kolonije retkih ptica

    Podelite komentar

  • Miodrag

    12. jul 2024. | 09:12

    Subotica je 1779. godine dobila status slobodnog kraljevskog grada.

    Podelite komentar