• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Duh Francuske na Karibima: Martinik je prekomorska teritorija ove evropske zemlje

Vreme čitanja: oko 2 min.

Osim po tome što je deo teritorije Republike Francuske, Martinik je zanimljiv i zato što predstavlja najudaljeniju teritoriju zajednice Evropske Unije, te je okarakterisan kao njen poseban deo

  • 1
Martinik Martinik / pixabay.com

U istočnom delu Karipskog mora, među Malim Antilima izdvaja se ostrvo koje zauzima površinu nešto veću od 1.100 kvadratnih kilometara.

Osim po tome što je deo teritorije Republike Francuske, Martinik je zanimljiv i zato što predstavlja najudaljeniju teritoriju zajednice Evropske Unije, te je okarakterisan kao njen poseban deo.

Zato i ne čudi što je na ostrvu na dalekim Karibima jedini zvanično službeni jezik francuski, koji i govori veći deo stanovništva, dok je evro zvanična valuta, ističe „Vikipedija“.

Sa obalom dugom oko 350 kilometara, prirodom karakterističnom za oblast Kariba i, za sada neaktivnim vulkanom, jasno je zbog čega je Martinik i atraktivna turistička destinacija u tom delu sveta.

Tropsko ostrvo evropskog šarma

Na nadmorskoj visini od 1.397 metara, u severnom delu Martinika se nalazi Mon Pele, vulkan čija je aktivnost umnogome uticala i na stanovnike ostrva i na njegov izgled. Njegova starost procenjena je na čak četiri stotine hiljada godina. Danas nije aktivan, a poslednja aktivnost ovog vulkana zbila se 1929. godine.

Poslednja katastrofalna erupcija ovog vulkana dogodila se početkom prošloga veka. Tom prilikom je na hiljade ljudi stradalo, dok je pejzaž ostrva u velikoj meri izmenjen.

Martinik Martinik / pixabay.com

Počev od 2023. godine je vulkan Mon Pele deo UNESCO-ve liste svetske baštine i kako ističe „France.fr“, njegova aktivnost zaslužna je za nestvarne plaže prekrivene crnim, vulkanskim peskom, koje se nalaze u severnom delu Martinika.

Neke od atrakcija Martinika

Najstariji deo Martinika zapravo je poluostrvo, koje predstavlja jednu od turističkih atrakcija. Zaštićeni prirodni rezervat „La Caravelle“ je prema procenama nastao pre čak deset miliona godina, čemu svedoči i vrlo šaroliki pejzaž koji je prisutan u tom delu ostrva.

Vulkan Pele, Martinik Foto: Wikimedia/Jurassi

Podno planine Pelle nalazi se i grad Sain-Pierre, koji je 1902. godine značajno stradao tokom erupcije vulkana. O njegovoj istoriji danas svedoče mnoga zdanja, poput nekadašnjeg pozorišta ili stare crkve.

Martinik Martinik / pixabay.com

Neke od najlepših plaža ne samo na Martiniku, nego i na čitavim Malim Antilima nalaze se u gradu Sainte-Anne. Na nešto više od 20 kilometara obale, uz neke od najlepših ostrvskih plaža, postoje i brojni barovi, koji upotpunjuju boravak u ovom delu ostrva.

Kao jedna od najlepših plaža ostrva, često se izdvaja Salines, koja se baš na području tog grada i nalazi.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kirjosov raj na zemlji na Bahamima: Ovde je otišao posle poraza od Đokovića

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Najudaljenije

    13. jul 2024. | 21:22

    su francuske teritorije u okeaniji polineziji ...

    Podelite komentar