• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Iako je car zaboravio na starca, on ga je podsetio: I izgrađen je ovaj manastir

Vreme čitanja: oko 3 min.

Čitave 32 godine je Prohor živeo potpuno sam, ne videvši nijednog čoveka

  • 0
Prohor Pčinjski manastir Foto: Telegraf/M.Đorđević

Od malih nogu je Prohor pokazivao sklonost ka knjizi i veri. Kada je došlo vreme da ga roditelji ožene, on odluči da posluša svoje srce i služi Bogu. Zato je sve materijalno što je imao razdelio onima kojima je to potrebno i povukao se u Nagoričansku pustinju, u kojoj je tihovao i podvizavao se.

Čitave 32 godine je Prohor živeo potpuno sam, ne videvši nijednog čoveka. Društvo su mu pravile životinje koje su ga ponekad posećivale.

Ali se onda dogodilo nešto, što će decenijama kasnije iznedriti svetinju, koja se danas nalazi na oko 30 kilometara udaljenosti od Vranja, nedaleko od granice naše zemlje sa teritorijom Republike Severne Makedonije.

Prohor Pčinjski manastir Foto: Telegraf/M.Đorđević

Proročanstvo o nastanku manastira

Zbilo se tako da je tokom 11. veka na tom mestu Diogen, budući vizantijski car, odlučio da lovi. Kada je ugledao srnu, krenuo je za njom.

Budući da je to bila životinja koju je Prohor hranio, to je ona uplašena, otrčala do njega. Prema žitiju ovog sveca, koje je navedeno na zvaničnom sajtu manastira prepodobnog Prohora Pčinjskog, starac ju je upitao zbog čega beži, nakon čega je za srnom došao i Diogen, koji će biti na prestolu Vizantije u periodu između 1067. i 1071. godine.

Ali kada je video starca sa dugom bradom i u pohabanoj odeći, on se uplaši i dade se u beg. Shvativši da mu je bilo dato da zna da će upravo Diogen postati car, Prohor ga zamoli da se vrati i to mu reče, uz napomenu da ne zaboravi na njega.

Žitije ovog sveca navode da je Prohor rekao potonjem caru da odelo koje nosi stavi u posebnu odaju i da ga često obilazi, kako ne bi zaboravio na starca koga je tada sreo.

Iako zaista jeste postao car nešto kasnije, Diogen je na taj događaj zaboravio.

Prohor Pčinjski manastir Foto: Telegraf/M.Đorđević

Opomena cara

Čak tri decenije nakon tog događaja se zbio još jedan, koji je izuzetno značajan za nastanak manastira, posvećenog svetom Prohoru Pčinjskom, nazvanom tako zbog reke Pčinje, koja se u blizini nalazi.

Svetac se javio caru u snu i opomenuo ga upitavši zbog čega je na njega zaboravio. Takođe mu je rekao da se potrudi da njemu u spomen podigne „makar mali hram“.

Preplašen, car se probudi i seti pomenutog događaja, te odmah pođe kako bi na mestu na kome je susreo Prohora izgradio svetinju. Ali je u međuvremenu, po promisli božijoj, Prohor otišao na planinu Kozjak. Zato nekadašnji car nije uspeo da ga nađe, ali je ipak u Nagoričanu, po obećanju podigao hram.

Prohor Pčinjski manastir Foto: Telegraf/M.Đorđević

Pronalazak moštiju svetog Prohora

I mada je datu reč ispunio, Diogen ipak nije uspeo da pronađe svečeve mošti, pa je odlučio da mu se moli, kako bi i to saznao, te da bi ih preneo u novoizgrađenu svetinju.

Kako navodi predanje opisano u žitiju svetog Prohora Pčinjskog, svetac se zaista javi u snu Diogenu i otkri mu da se mošti nalaze na Kozjaku.

Kada su mošti prenošene u novoizgrađeni hram i to nekoliko puta, uvek bi se same vraćale na prvobitno mesto. Sve to je car shvatio kao svetiteljev znak da baš na tom mestu treba izgraditi hram, što je i učinio.

Svetinja danas

Uprkos ne tako lepoj istoriji, budući da je nekoliko puta stradao, manastir svetog Prohora Pčinjskog danas je nadaleko poznat po mirotočivim moštima ovog sveca, koje se u njemu čuvaju.

Manastir se nalazi na području predela izuzetnih odlika „Donje Pčinje“, kako ističe „Kompaskazesrbija“, što ga čini još zanimljivijim za posetu. Posebno za ljubitelje aktivnosti na otvorenom, budući da je na tom području moguće uživati i u planinarenju i pešačenju, ali i u sportskom ribolovu.

Uz grad Vranje, koji je udaljen oko 30 kilometara od manastira, u blizini se nalazi Vlasinsko jezero, kao i istoimeni granični prelaz, a u okviru samog manastira su posetiocima na raspolaganju i konaci i gostoprimnica.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ne znate gde ćete na letovanje: Otkrivamo vam skrivene lepote "srpskih mora"

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja