• 0

Vreme čitanja: oko 5 min.

Telegraf na grobu Filipa Makedonskog: Slavni vladar sahranjen sa kraljevskim blagom

Vreme čitanja: oko 5 min.

U muzeju koji je napravljen ispod tumulusa (brda podignutog nad grobnicama) izloženi su predmeti koji su pokojnicima služili u svakodnevnom životu uključujući raskošan nakit, oružje, posuđe ali i sarkofazi od masivnog zlata u kome su se nalazile kosti pokojnika

  • 0
Grobnica Filipa Makedonskog Foto: D. K.

Samo sedamdeset kilometara od Soluna, na putu za omiljeno letovalište Srba Paralija, nalazi se varošica Vergina, nastala na temeljima drevnog grada Egaja, prve prestonice Kraljevine Makedonije. Srpski turisti listom prolaze kraj putokaza za ovaj gradić, ne sluteći da se na manje od sat vremena vožnje od odvajanja za Kozani sa auto-puta Solun - Atina nalazi svetska atrakcija. Zahvaljujući grčkom arheologu Manolisu Andronikusu, 1977. godine u Vergini su otkrivene četiri grobne komore, od kojih jedna pripada i legendarnom kralju Filipu Makedonskog. Veruje se da je na istom mestu sahranjen i njegov unuk Aleksandar IV, dok se oko identiteta ostalih pokopanih još lome koplja u naučnim krugovima, jer ni u jednoj od raskošno ukrašenih grobnica nema nikakvih natpisa.

Ono što je očigledno da su na ovom mestu sahranjivani pripadnici kraljevske porodice s obzirom na raskoš predmeta koji su pohranjeni u njihovim poslednjim počivalištima. U muzeju koji je napravljen ispod tumulusa (brda podignutog nad grobnicama) izloženi su predmeti koji su pokojnicima služili u svakodnevnom životu uključujući raskošan nakit, oružje, posuđe ali i sarkofazi od masivnog zlata u kome su se nalazile kosti pokojnika.

Mada se u novije vreme tvrdi da je Filip II sahranjen u grobnici I, gde su nađena tela jednog muškarca, žene i ostataka bebe, u muzeju u Vergini natpis grobnica Filipa II, stoji na grobnici II. Kako navode u muzeju, grobnica I pripada članu kraljevske porodice i datira iz IV veka pre naše ere. U njenoj unutrašnjosti prikazane su tri žene, najverovatnije boginje sudine, zatim Demetra koj oplakuje otmicu ćerke, te prikaz Hada kako odvodi Persefonu. Kako se dalje navodi, opljačkana je još u antičko doba, a u njoj se nalaze kosti žene i muškarca, moguće i pljačkaša grobova te nešto što liči na ostatke novorođenčeta.

Grobnica Filipa Makedonskog Mermerni spomenici, Foto: D. K.

Filipova grobnica je najveća sa 9,50 metara dužine i 6,50 metara širine i sastoji se iz dve komore dok je fasada nalik hramu. Na fasadi je veličanstvena zidna slika Filipa, njegovog sina Aleksandra Velikog i njihovih kraljevskih pratilaca u lovu. U zadnjem delu glavne komore bio je mermerni sarkofag u kome se nalazio zlatni sanduk sa kostima mrtvaca a na postelji od zlata i slonovače nalazili su se njegov gvozdeni šlem, dijadema i mač. Pronađene su i posude za kupanje, štit vrhovi gvozdenih kopalja te luksuzni sudovi za kraljevski banket.

U predvorju grobnice unutar mermernog sarkofaga nalazio se još jedan zlatni sanduk u kome su bile kosti žene starosti između 23 i 27 godina umotane u kitnjastu zlatnu i ljubičastu tkaninu, dijadema i venac od zlata te brojne posudice od alabastera za parfeme. Arheolog Andronik kazao je nakon otkrića da misli da ima pravo da tvrdi da se radi o kostima Kleopatre, poslednje Filipove supruge uz ogradu da ne odbacuje mogućnost da su možda u pitanju ostaci princeze Mede kojom je Filip takođe bio oženjen.

Grobnica III smatra se poslednjim počivalištem Aleksandra IV koji se rodio nakon smrti svog oca Aleksandra Velikog. Mermerni ulaz okružen je sa dva stuba koji pridržavaju kamenu gredu (friz) na kojem je nekada bila slika na drvenoj pokretnoj ploči od koje je ostalo samo nekoliko tragova Na fasadi se vide i dva reljefna štita sa izbledelim slikama glava. Unutrašnjost grobnice je takođe veoma lepa, na zidu predsoblja je slika trke kočija. U zadnjem delu glavne odaje na oltaru bila je srebrna urna u kojoj su se nalazile spaljene kosti mrtvaca a oko ramena urne bio je zlatni venac od hrastovog lišća. Pronađen je i mrtvačev oklop posrebreni gvozdeni svećnjak, bronzane posude za kupanje dok su srebrne posude za bankete bile razbacane svuda po podu. U predvorju su pronađeni i bogato ukrašeni ostaci platnenih i kožnih predmeta. Pregledom kostiju utvrđeno je da je pokojnik mladić od 13 do16 godina a bogatstvo sahrane i blizina grobnice Filipovoj, ukazuju da se radi o članu kraljevske porodice koji je umro krajem IV veka pre nove ere. Veruje se da se radi o sinu Aleksandra Velikog kojeg je dobio sa princezom Roksanom.

Grobnica Filipa Makedonskog Tkanina u koju su bile umotane kosti; Foto: D. K.

Aleksnadar IV je rođen 323 godine p.n.e. nekoliko meseci nakon očeve smrti. Postao je kralj rođenjem ali je umesto njega kraljevinom vladao regent dok bi on krunu preuzeo sa punoletstvom. To se nije desilo jer ga je zajedno sa majkom u Amfipolisu ubio regent Kasandar kako bi zadržao krunu.

Grobnica IV nalazi se na ivici velikog tuluma i bila je opljačkana još u antici, a njeni ostaci su korišćeni i kao građevinski materijal. Uz pomoć fragmetna moguće je rekonstruisati njen izgled pa, kako navode u muzeju, to je bila grobnica sa jednom komorom i fasadom poput hrama sa uskim dorskim tremom. Na podu komore pronađeni su fragmenti stakla i slonovače, figurica od terakote u obliku konjiča i mačke. Čini se da su ti ostaci sa lomače na kojoj je spaljeno telo što je bio uobičajen način sahranjivanja. Kada je telo spaljeno sve kosti su sa velikom pažnjom oprane u vinu , preko dna sanduka je bila rasprostrta purpurna tkanina koja je bila deo blaga kraljevskog domaćinstva, kosti su pažljivo poređane u red, najpre stopala zatim trup i na vrhu lobanja koju su pokrivali purpurnom tkaninom. Na sve ovo su stavili zlatni venac a zatim zapečatili sanduk unutar sarkofaga Okolo su stavili oružje i i druge predmete a zatim zatvorili teška mermerna vrata klinom koji ih je zapečatio. Novčić koji je ovde pronađen datira grobnicu na III vek pre naše ere.

Reči arheologa Andronika sačuvane u muzeju, dočaravaju njegovo uzbuđenje kada je shvatio da je pronašao dve i po hiljade godina skrivano blago.

- A onda, nakon otvaranja sarkofaga videli smo nešto što se nije moglo zamisiti, sanduk od punog zlata sa impresivnom reljefnom zvezdom na poklopcu. Izvukli smo ga iz sarkofaga stavili na pod i otvorili. Oči su nam skoro iskočile iz glave i zadržali smo dah. Da li smo pronašli kraljevsku grobnicu, da li je datiranje predmeta bilo tačno, da li sam držao Filipove kosti u svojim rukama to je bilo zapanjujuće, previše da bi moj um prihvatio - reči su kojima je arheolog opisao svoje osećaja kada je otvorio vrata grobnice.

Međutim, 2024. godine pojavila se studija u kojoj se navodi da istraživanja među kojima i DNK analiza navode na zaključak da su Filip, njegova supruga Kleopatra i njihova beba sahranjeni u grobnici I, a da grobnica II za koju Grci i dalje tvrde da je Filipova, pripada kralju Arhideju, sinu Filipa II njegovoj ženi Adei Euridiki. Ono u čemu se svi slažu da je Aleksandar IV sahranjen u grobnici III.

(Ona.rs / D.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Četvrto veče Serbia Fashion Week-a: Očaravajuća sinergija avangarde, klasike i kreativnosti

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja