• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Raj za turiste najavljuje ograničenja zbog prekomerne posete: Vlasti Santorinija zabrinute

Vreme čitanja: oko 1 min.

Gradonačelnik Santorinija Nikos Zorzos rekao je Katimeriniju da broj putnika na krstarenju koji se iskrcavaju na ostrvu ne bi trebalo da pređe 8.000 dnevno

  • 0
UNIQA putno osiguranje Foto: Shutterstock

Debata o uticaju prekomernog turizma na Santorini intenzivirala se u utorak kada je 11.000 putnika na krstarenju stiglo na ostrvo u jednom danu.

Objava na društvenim mrežama Panagiotisa Kavalarisa, predsednika opštinske zajednice Thira, koja je kasnije izbrisana, pozvala je stanovnike da ograniče svoje kretanje zbog porasta turističkog prometa. Objava je privukla široku pažnju i kritike, a neki su sugerisali da su stanovnici ograničeni u korist turizma.

U utorak je održan sastanak na kojem su učestvovali visoki zvaničnici iz različitih ministarstava, gradonačelnik Tire (Santorini), guverner regiona Južnog Egeja i poslanici sa Kiklada. U diskusiji su istaknuta hitna pitanja, uključujući potrebu da se ograniči broj krstarenja do ostrva.

Gradonačelnik Santorinija Nikos Zorzos rekao je Katimeriniju da broj putnika na krstarenju koji se iskrcavaju na ostrvu ne bi trebalo da pređe 8.000 dnevno, prenosi "eKathimerini.com".

- Počevši od 2025. godine, vratićemo ovo ograničenje da sačuvamo naše ostrvo kao jedinstvenu destinaciju - rekao je Zorzos.

On je objasnio da ove godine nije bilo moguće uvesti ograničenja dolazaka na krstarenje zbog unapred planiranja ovakvih putovanja. Međutim, opštinska vlast je uspela da smanji broj dana u kojima broj posetilca prelazi 10.000-11.000, sa 63 prošle godine na 48 ove godine.

Zorzos je rekao da, iako regulisani turizam na krstarenju ne bi trebalo da predstavlja probleme, potrebne su dodatne mere, uključujući izgradnju nove luke, poboljšanje energetske infrastrukture i urbanističkog planiranja, kao i bolju regulaciju hotela i Airbnbs-a.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Grčko ostrvo Tinos kao savršena destinacija za letovanje

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja