• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ime je dobilo po jelenima, a danas je ovo veličanstveno ostrvo poznato po najlepšim plažama u hladu borova

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ova jedinstvena plaža nalazi se na oko dva kilometra udaljenosti od Bola, jednog od najpoznatijih turističkih naselja na ostrvu

  • 0
Brac Hrvatska, ostrvo, Jadran, Croatia Foto: Pixabay

Nekadašnja Elafusa, a danas jedno od hrvatskih ostrva u Jadranskom moru, Brač je naziv dobio najverovatnije po jelenima.

Zapravo se naziv ovog ostrva dovodi u vezu sa terminom, koji je korišćen za označavanje ove životinje, a koji potiče iz ilirskog jezika. Na sličan način se prevodi i Elafusa, što je u jednom periodu istorije bio grčki naziv ostrva.

Oko deset kilometara deli Brač i grad Split. Splitska vrata dele ga od ostrva Šolte, dok Hvarski i Brački kanal dele ostrvo od Hvara, odnosno od kopna.

Ukupna površina Brača je bezmalo četiri stotine kvadratnih kilometara, navodi „Vikipedija“. Vidova gora ili Vidovica se nalazi na nadmorskoj visini od 780 metara i najviši je vrh na ostrvu.

Bogata istorija Brača

Iako se kao znak raspoznavanja ovog, danas ostrva u hrvatskom delu Jadranskog mora, vrlo često navodi i nadaleko čuvena plaža Zlatni rat, Brač je istorijski poznat i po bračkom kamanu, ali i po mnogim, vrlo zanimljivim plažama.

Razlog zbog koga se neretko pominje kao jedno od najlepših hrvatskih ostrva je priroda. Primarno se misli na borovinu, koja na ostrvu preovlađuje, ali i na brojne uvale i atraktivne plaže, ističe „Laganini“.

Ostrvo Brač, Hrvatska Foto: Pixabay/dieterg

Koliko je brački kamen bio značajan tokom istorije pokazuje i podatak da je upravo on korišćen za gradnju mnogih poznatih zdanja u zemlji, ali i svetu.

Plaža kao sinonim za Brač

Kada se pomene ovo ostrvo u hrvatskom delu Jadrana, jednostavno je gotovo nemoguće da se ne pomene i plaža Zlatni rat. Upravo po njoj je i Brač postao poznatiji među turistima i iz regiona i iz sveta.

Zlatni rat foto: pixabay.com

U kojoj meri je ova plaža jedinstvena i fascinantna jasno govori i to što se na nedavno objavljenoj listi 50 najboljih plaža na celom svetu našla i plaža Zlatni rat na Braču.

Ova jedinstvena plaža nalazi se na oko dva kilometra udaljenosti od Bola, jednog od najpoznatijih turističkih naselja na ostrvu.

Budući da na fini zlatni šljunak, kojim je prekrivena ima uticaja vetar, to plaža Zlatni rat upravo pod uticajem vetra i menja oblik, što je čini u velikoj meri ne samo jedinstvenom, nego i jednom od najlepših u tom delu Jadrana.

Nalazi se u zaštićenom području, a kako navodi „Otok-brac“, plaža je lako dostupna i pešice i automobilom. Turistički brodići koji voze do ove plaže su na raspolaganju turistima iz luke Bol i saobraćaju tokom letnje sezone, s tim da se do Zlatnog rata može stići i turističkim vozićem, koji takođe saobraća u toku sezone.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Jedan od najbogatijih Srba na Hvaru upecao tunu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja