• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li ste znali da se zaseok oko ovog jezera naziva „Srpska Pompeja“? Ovo je razlog

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nedaleko od vrha Kuk je tok reke Beli Rzav bio branom pregrađen u drugoj polovini prošloga veka, nakon čega je nastalo ovo jezero

  • 0
Zaovinsko jezero Foto: RINA

Nastalo veštačkim putem, Zaovinsko jezero na Tari ima lepotu prirodnog jezera.

Nedaleko od vrha Kuk je tok reke Beli Rzav bio branom pregrađen u drugoj polovini prošloga veka, nakon čega je nastalo ovo jezero.

Cevovodom je jezero, koje se nalazi u istoimenom zaseoku na 881,5 metara nadmorske visine, kada je najviši vodostaj, povezano sa hidroeletranom „Bajina Bašta“.

Vodostaj Zaovinskog jezera varira, a u zavisnosti od toga da li je niži ili viši nivo reke Drine. Naime, kako navdoi „Srbijapodlupom“ ukoliko je niži, dolazi do pražnjenja Zaovinskog jezera, što pomaže pokretanju turbina hidroelektrane. U suprotnom, ako se poveća nivo reke Drine, dolazi do povećanja nivoa vode i u jezeru, a usled dejstva turbina hidroelektrane, koje upravo u jezero upumpavaju taj višak vode.

Zaovine, zaovinsko jezero, Bajina Bašta Foto: Telegraf

Nastanak „Srpske Pompeje“

Nekada nazivan i Vežanje, a potom Zaovine, ovaj zaseok bio je dom ljudima koji su tu nekada živeli. Zapravo sve do trenutka dok nije izgrađena brana i formirano Zaovinsko jezero.

Tada su domaćinstva, ali i svi drugi objekti poplavljeni, pa je to i razlog zbog koga ovo jezero prati krilatica da je u pitanju „Srpska Pompeja“, ističe „Turizmopedija“.

Na jednom delu obale danas postoji i Novo Vežanje, a čak se i u vreme niskog vodostaja mogu nazreti obrisi građevina nekadašnjeg naselja.

Kako su bili prinuđeni da tada napuste svoje domove, meštani su se sklonili ili dalje od samog jezera ili na viša područja imanja, ako je to bilo moguće. Tako se zbilo da u okolini Zaovinskog jezera danas postoje takozvani Sklopovi, koji su neodvojivo deo samog jezera i toka reke Beli Rzav. Zapravo su u pitanju zasoeci, koje su formirali ljudi koji su bili prinuđeni svoje domove tada da napuste, pa su i te zaseoke jednostavno nazvali po prezimenima svojih porodica. Lazići, Spajići, Mandići, Sekulići i Popovići, samo su neki od njih, a ima ih 28 ukupno.

Bogatstvo flore i faune

Čak oko 110 metara iznosi najveća dubina Zaovinskog jezera, a samo jezero poznato je i po otkriću Pančićeve omorike.

Zaovinsko jezero Foto: RINA

Čuveni srpski botaničar, Josif Pančić upravo je na tom području i otkrio Pančićevu omoriku, endemsku vrstu karakterističnu za područje Balkanskog poluostrva. Tačnije nedaleko od mesta na kome se nalazi brana, zahvaljujući čijoj gradnji je Zaovinsko jezero i nastalo.

Više od čak šest stotina vrsta biljaka, što je gotovo polovina flore prisutne na području planine Tare, može se videti baš u okolini ovog jezera. Zastupljene su i brojne životinjske vrste, što Zaovinsko jezero čini još interesantnijim.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Najneverovatnije kucanje vaskršnjim jajima ikada: Čačani na veliki praznik zaronili u jezero

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja