• 2

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ovo je skriveni dragulj Jonskog mora: Leto tu traje do oktobra, a nalazi se na ostacima antičkog grada

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ostaci amfitetatra, rimskog kupatila i kapele, koja je najverovatnije izgrađena još u toku petog veka, svetlo dana ugladali su tek po završetku Drugog svetskog rata, kada su otkopane ruševine

  • 2
Saranda, Albanija Foto: Pixabay/usa-reiseblogger

Ne samo da se smatra jednim od najpoznatijih turističkih centara na albanskom tlu, već je Saranda i jedno od najlepših letovališta na obalama Jonskog mora u toj zemlji.

Grad smešten baš prekoputa grčkog ostrva Krf može se pohvaliti izuzetno velikim brojem sunčanih dana u toku godine. Procenjuje se da ih je čak više od tri stotine. Samim tim letnja sezona u Sarandi traje od maja, pa često do oktobra meseca.

Slobodno se može reći da je Saranda dobra opcija za turiste različitog uzrasta, prosto zato što postoje sadržaji i za mališane, ali i za starije, te za mlade i turiste srednje životne dobi.

Manastir zaslužan za naziv grada

U periodu vizantijske vladavine tim područjem, u današnjoj Sarandi podignut je i manastir, koji je bio posvećen sevastijskim mučenicima. Budući da ih je bilo 40, to je manastir nazvan Agia Saranda, što se sa grčkog slobodno prevodi kao „Svetih 40“, te se smatra da otuda i vodi poreklo naziva ovog mesta, ističe „Vikipedija“.

Saranda, Albanija Foto: Pixabay/katarzynatyl

Zanimljivo je pomenuti da su tim područjem, počev od 1912. godine, kada je u obližnjoj Valoni i proglašena nezavisnost zemlje, vladali Italijani, ali i Srbi i Grci.

Neposredno pred početak Drugog svetskog rata, Sarandu zauzimaju italijanske snage. Tom prilikom grad stiče i drugačiji naziv. U čast Ede, ćerke Benita Musolinija, tada Saranda postaje Porto Eda. Ipak, samo godinu dana docnije, grčke snage zauzimaju to područje, koje u istorijskom smislu smatraju delom Severnog Epira.

Kasnije, upravo iz Sarande kreću i neredi 1997. godine. Iako istorija grada nije bila nimalo laka, danas je Saranda prepoznata kao jedno od najposećenijih letovališta na jonskoj obali Albanije.

Plaže u Sarandi

Samo Jonsko more, koje je nadaleko poznato po, gotovo nestvarnim nijansama plave, dovoljan je razlog za letovanje u Sarandi.

Uz Gradsku plažu, u Sarandi se nalaze i Flamingo i Mango, te Afrikan beach. Kako ističe „Albanija.rs“, ni na jednoj od njih ne postoji obaveza plaćanja ležaljki, iako je to naravno moguće.

Nedaleko od letovališta su i dve plaže, koje važe za vrlo atraktivne. Plaže Shpella e Pellumbave i Pasqyra udaljene su oko dvadeset minuta od Sarande.

Plaža Krokez takođe važi za interesantiniju i dostupna je samo sa morske strane. Osim uživanja u tirkiznim nijansama Jonskog mora, te finom pesku kojim je ova plaža prekrivena, posetiocima se nudi mogućnost i da isprobaju specijalitete lokalne kuhinje u omanjem ugostiteljskom objektu, koji se tu nalazi.

Saranda, Albanija Foto: Pixabay/usa-reiseblogger

Prednost letovanja u Sarandi je i ta što se na oko 20 minuta udaljenosti, u pravcu Grčke, nalazi još jedno poznato albansko letovalište, Ksamil.

Ostaci drevnog grada

Pravoslavna svetinja i jevrejska Sinagoga, koja je izgrađena tokom petog veka, samo su neke od atrakcija ovog albanskog letovališta.

Nedaleko od Sarande nalazi se i jedno od značajnijih arheoloških nalazišta u zemlji. Ostaci drevnog grada Butrinta deo su Liste svetske baštine UNESCO-a.

Smatra se da su grad izgradili Iliri, da bi 167. godine pre Hrista potpao pod rimsku vlast. Zatim ga osvaja Vizantija, pa Mletačka, da bi tokom kasnog srednjeg veka, kako navodi „Vikipedija“ bio potpuno napušten.

Saranda, Albanija Foto: Pixabay

Ostaci amfitetatra, rimskog kupatila i kapele, koja je najverovatnije izgrađena još u toku petog veka, svetlo dana ugladali su tek po završetku Drugog svetskog rata, kada su otkopane ruševine. Takođe, otkriveni su i ostaci bazilike, koja datira iz šestog veka, kao i zamak iz perioda mletačke vladavine i „Lavlja kapija“, koja je funkcionisala kao gradska kapija.

Iako je počev od 1997. godine ovo arheološko nalazište smatrano ugroženim, te je uvršteno na Spisak ugroženih mesta svetske baštine UNESCO-a, u prvim godinama ovog veka je urađeno dosta toga na zaštiti nalazišta, tako da Butrint počev od 2005. godine više nije deo te liste.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Jedrenje kroz oblake nad obalom nacionalnog blaga: Odmor za oči, radost za dušu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Pele

    2. septembar 2024. | 11:26

    Samo budala i onaj koji nema pojma o bilo cemu bi isao u albaniju zemlju koja nas iskonski mrzi.

    Podelite komentar