• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Turisti iz Srbije često posećuju ovo najsevernije egejsko ostrvo: Razlog je njegova nestvarna lepota

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ostrvo Tasos zanimljivo je turistima iz Srbije, ali i iz drugih zemalja i zbog toga što kombinuje tradicionalno i moderno

  • 0
Ostrvo Tasos, Grčka Foto: Pixabay/alexman89

Najsevernije ostrvo među svima koje zapljuskuju vode Egejskog mora u Grčkoj, Tasos je poznat ne samo po predelima gotovo nestvarne lepote, nego i po bogatoj istoriji.

Zanimljiv je turistima iz Srbije, ali i iz drugih zemalja i zbog toga što kombinuje tradicionalno i moderno. Po celom ostrvu se nalaze i arheološki lokaliteti, ali i obilje šuma i maslinjaka., ističe „Visitgreece“.

Brojni sakralni objekti

Značajan broj i crkava i manastira uočljiv je na Tasosu. Među njima se izdvaja manastir koji je posvećen Arhangelu Mihailu.

Posebno je atraktivan položaj ove svetinje, budući da se nalazi na stenovitoj litici u jugoistočnom delu ostrva.

Ostrvo Tasos, Grčka Foto: Pixabay/uschi2807

Metoh svetogorskog manastira Filotej, ovaj manastir poznat je i zbog jedne, izuzetno značajne relikvije, koja se u njemu nalazi. U pitanju je „Sveti ekser“, koji je korišćen za raspeće Gospoda našeg Isusa Hrista, navodi „Go-thassos“.

Kada se krene put sela Maries, nailazi se na manastir koji je posvećen Uspenju Presvete Bogorodice. Izgrađen je u prvim decenijama 19. veka i u njemu se čuvaju delovi moštoju nekoliko svetaca, među kojima su i Sveti Kozma i Damjan.

Ostrvo Tasos, Grčka Foto: Pixabay/anestie

Na Tasosu se nalazi i manastir posvećen Svetom Pantelejmonu, koji se prepoznaje i po pećini. Posebno je zanimljivo ovu svetinju posetiti 27. jula, kada Grčka rpavoslavna crkva obeležava praznik posvećen Svetom Pantelejmonu.

Šta videti na Tasosu?

Ostaci drevnog grada Tasosa mogu se videti na brdu koje nadvisuje glavni grad ostrva, Limenas. Uz ostatke drevnih hramova i akropolja, u okviru antičke Agore se nalaze i ostaci nekadašnjeg pozorišta. U glavnom gradu Tasosa nalazi se i Arheološki muzej i u njemu se mogu videti mnogi artefakti, koji svedoče o dugoj, ali i bogatoj istoriji ostrva.

Muzej skultura Vagis, u kome su izložena dela grčkog vajara Polignotosa Vagisa mogu se videti u ovom muzeju, koji je smešten u selu Potamia, navodi „Greeka“.

Ništa manje zanimljiv nije ni Muzej folklora u selu Teologos. Na drugom spratu tog muzeja se posetiocima nudi mogućnost da vide rekonstrukciju ostrvske kuće, izgrađene u tradicionalnom stilu.

Lokalitet posvećen boginji meseca Seleni, odnosno Selini nalazi se na području Limenasa, kao i arheološko nalazište „Evreokastro“.

Zbog pećinskog ukrasa, stalaktita, koji ima specifičan oblik, nazvana je Drakotripa, pećina koja se takođe na Tasosu nalazi. U pitanju je stalaktit čiji oblik nalikuje zmaju, te i pećina nosi naziv Zmajeva rupa, kako se njen naziv sa grčkog slobodno prevodi.

U Limenariji, gradu koji je po veličini odmah iza Limenasa, postoji takođe Muzej folklora. Turistima koji posećuju taj grad je zanimljiva i Stara luka, gde se nalaze i brojni kafići, te važi za odličnu lokaciju za šetnju.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Laguna Giola: Prirodni i jedinstveni bazen Tasosa

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja