• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Srbi obožavaju ovaj grad, a njegove ulice prve su dobile noćno ulično osvetljenje u celoj Evropi

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pored toga što je pred sam kraj 19. veka u Temišvaru počela proizvodnja čokolade i to prvi put u celoj zemlji, u ovom gradu je prvi put korišćeno i ulično osvetljenje

  • 0
Temišvar, Rumunija Foto: Telegraf, Pixabay/InfoTimisoara

Grad na reci Begej u susednoj Rumuniji, koji rado posećuju i turisti iz naše zemlje, Temišvar je poznat po dugoj istoriji i šarmantnim trgovima, ali i obilju zelenila.

Pored toga što je pred sam kraj 19. veka u Temišvaru počela proizvodnja čokolade i to prvi put u celoj zemlji, u ovom gradu je prvi put korišćeno i ulično osvetljenje.

Kako ističe „Romaniatourism“, na tlu cele Evrope upravo su ulice u Temišvaru bile prve na kojima je struja korišćena za noćno osvetljenje. Ujedno je to bio i drugi grad u svetu, a odmah nakon Njujorka u Americi.

Još po nečemu je ovaj rumunski grad bio prvi na evropskom tlu. Javni tramvajski prevoz sa konjskom zapregom je prvi put uveden 1869. godine u Temišvaru, što je bilo prvi put na celom kontinentu.

Temišvar Foto: Telegraf.rs

Grad bujnog zelenila

Najpre zbog klimatskih karakteristika koje u gradu preovlađuju, Temišvar je obilato prekriven zelenim površinama, što gradu daje poseban šarm. Lepo uređeni parkovi postali su vremenom simbol ovog rumunskog grada.

Zbog brojnih parkova i lepo uređenih zelenih površina, prošaranih cvetnim lejama, Temišvar prati i krilatica “Grad cveća”.

Trgovi Temišvara

Iako je šetnja lepo uređenim kejem duž reke Begej nešto što se ne propušta tokom posete Temišvaru, gradski trgovi su, ipak najpoznatije turističke atrakcije. Tim pre što nisu mnogo udaljeni jedan od drugog, te ih je prilično lako sve obići.

Budući da na građevinama preovlađuju odlike secesionističke arhitkture, Temišvar je proglašen za “Mali Beč”. Zanimljivo je da su uočljive dve faze secesionizma na građevinama Temišvara, odnosno ona koja je trajala do 1908. godine i ona koja je usledila, a trajala je do Velikog rata.

Izuzetno fotogeničan grad, Temišvar se može pohvaliti brojnim trgovima. Neke od najpoznatijih građevina mogu se videti na Trgu pobede, na kome se nalazi i Saborna crkva, kao i brojne palate.

Nekada centar trgovine u gradu na reci Begej, Trg unije je danas poznat po mnogim zanimljviim građevinama, koje turisti najčešće i fotografišu. Upravo tu se nalazi i Srpska pravoslavna crkva u Temišvaru, kao i rimokatolička katedrala.

Stari gradski trg, odnosno Trg slobode još jedan je od temišvarskih trgova, poznat i po lokalnom nazivu Crveni trg, budući da je prekriven pločicama na kojima preovlađuju nijanse crvene.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ovo je grad u koji je uloženo najviše sredstava EU

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja