• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prava pravcata riznica zemlje: Nesebar je grad koji je deo svetske baštine UNESCO-a

Vreme čitanja: oko 2 min.

Počev od 1956. godine je zbog značaja koji, bez ikakve sumnje ima, Nesebar okarakterisan kao „grad muzej, arheološki i arhitektonski rezervat“, dok je deo Liste svetske baštine postao 1983. godine

  • 0
Nesebar, Bugarska Foto: Mel Longhurst / Zuma Press / Profimedia

Nekada naseljen Tračanima, a potom grčka kolonija, Nesebar je grad bogate, ali i duge istorije, budući da je kolonizovan još na početku šestog veka pre Hrista.

Iako nema sumnje da je u pitanju grad čiji je značaj u istorijskom smislu nemerljiv, Nesebar je po još nečemu poseban.

Još tokom petog veka pre naše ere, bio je to jedan od retkih gradova u kome su izrađivane kovanice, jer se radilo o gradu koji je važio za centar trgovine toga doba. Najpre su to bile kovanice od srebra, ali i bronze, da bi nakon dva veka u Nesebaru bile izrađivane i kovanice od zlata, navodi „Visitworldheritage“.

Grad na poluostrvu

Kaldrmisane ulice i bogato istorijsko, ali i kulturno nasleđe osnovne su odlike grada, koji se nalazi na poluostrvu Crnog mora u susednoj Bugarskoj.

Nesebar, Bugarska Foto: Hervé Champollion / akg-images / Profimedia

Zbog značaja koji ima prati ga krilatica „Biser Crnog mora“, ističe „Mytravelation“. Bogato nasleđe oličeno je u građevinama, na kojima je primetan uticaj različitih kultura, ali i u starom delu grada, koji je uvršten na Listu svetske baštine UNESCO-a.

Nesebar, Bugarska Foto: Peter Erik Forsberg / Alamy / Alamy / Profimedia

Najznačajnije crkve Nesebara

Izgrađena vekovima unazad, crkva Svete Sofije je jedna od najpoznatijih svetinja u ovom bugarskom gradu. Ostaci antičke bazilike, poznate i pod nazivom Stara Mitropoljia, odnosno Stara episkopija posetiocima nude mogućnost da se upoznaju sa stilom, koji je bio prisutan u arhitekturi tokom petog i šestog veka, kada je svetinja izgrađena.

Nesebar, Bugarska Foto: Peter Erik Forsberg / Alamy / Alamy / Profimedia

Tokom 11. veka je izgrađena crkva, koja je posvećena Svetom Jovanu Preteči i Krstitelju, a u Nesebaru se nalazi i crkva Hrista Pantokratora, koja je nešto „mlađa“, budući da datira iz perioda 13-14. veka.

Na severnim obalama grada nalazi se još jedna stara crkva, izgrađena u periodu kada i crkva Svete Sofije. Crkva Bogorodice Eleuse podignuta je u ranovizantijskom periodu, odnosno tokom petog i šestog veka.

Nesebar, Bugarska Foto: Peter Erik Forsberg/Lifestyle / Alamy / Alamy / Profimedia

Počev od 1956. godine je zbog značaja koji, bez ikakve sumnje ima, Nesebar okarakterisan kao „grad muzej, arheološki i arhitektonski rezervat“, dok je deo Liste svetske baštine postao 1983. godine.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Na žurkama na bugarskim plažama bez maski i držanja odstojanja

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja