• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Drugo po veličini grčko ostrvo posetio je i srpski kralj: Osim odličnih plaža, termalni izvori su omiljeni

Vreme čitanja: oko 2 min.

Drugo po površini među grčkim ostrvima, a odmah nakon Krita, Evija se nalazi na potezu između samog vrha Peliona i južnih obala Atičkog poluostrva

  • 0
Ostrvo Evija, Grčka Foto: Pixabay/asimina

Mada je glavnom gradu Grčke jedno od najbližih ostrva, Evija nije tako blizu naše zemlje. Ali to ipak ne sprečava mnoge srpske turiste da, osim na Halkidikiju, letuju i na ovom ostrvu.

Drugo po površini među grčkim ostrvima, a odmah nakon Krita, Evija se nalazi na potezu između samog vrha Peliona i južnih obala Atičkog poluostrva.

Nedaleko od južnog vrha Evije nalaze se i Kea i Andros, ostrva koja pripadaju grupaciji Kiklada. Ipak, kako navodi „Greektravel“, sa njima Evija nije povezana trajektnim linijama.

Glavni grad ostrva

Iako je Edipsos jedno od poznatijih letovališta Evije, pažnju turista takođe privlači i glavni grad ostrva - Halkida. Moderni primroski grad poznat je kako po lepo uređenom šetalištu uz more, tako isto i po jednom prirodnom fenomenu.

Ostrvo Evija, Grčka Foto: Pixabay/mixahlos

Na najjužnijoj tački Euriposovog moreuza, koji ostrvo razdvaja od obala Atike nalazi se most Negroponte, koji je ujedno i mesto sa koga se može posmatrati brza promena pravca vode u tom moreuzu. Zanimljivo je pomenuti da zahvaljujući tom prirodnom fenomenu, na svakih šest sati se voda na tom mestu jednostavno ne kreće osam minuta.

Osim ovoga, u Halkidiki postoji i još jedan most, ali i građevina koja nosi naziv Crvena kuća i u kojoj je svojevremeno boravio i srpski kralj Petar Prvi Karađorđević.

Ostrvo Evija, Grčka Foto: Pixabay/arttower

Za uživanje u pogledu na Halkidu i okolinu se preporučuje poseta zamku Karababa, koji datira iz druge polovine 17. veka. Sa brda na kome se zamak nalazi, pogled je očaravajući, ističe „Greeceme“.

Termalni izvori na Eviji

Temperatura termomineralne vode u banji Edipsos na Eviji kreće se u rasponu od 47 do 49 stepeni Celzijusove skale. Zbog lekovitih elemenata koje vode ove banje sadrže, smatra se da mogu biti od koristi obolelima od artritisa i reume, na prvom mestu, ali i mnogih drugih oboljenja najpre koštano-zglobnog sistema.

Izuzev banje, u oblasti Edipsosa je i istoimeno selo poznato po obilju zelenila, kao i selo Agios Nikolaos, koje se nalazi na obali.

Plaže u Edipsosu i okolini su mahom organizovane i rado posećivane, budući da su prilično zaštićene od vetrova, zahvaljujući položaju koji zauzimaju.

Uz plažu Agios Nikolaos, popularna je i plaža Golden Sand. Doduše uglavnom među mlađim turistima. Većina plaža u tom delu Evije prekrivena je peskom zlatnih nijansi, a voda oko ostrva je i u tom delu i u drugim delovima ostrva, kristalno čista.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Sneg koji je u subotu tokom noći pao u delovima Grčke nije zaobišao ni ostrvo Evija

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja