• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Uz obilje zanimljivih plaža, ova egzotična destinacija nudi uživanje i ljubiteljima istorije

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ljubitelji modernih gradova, lokalne kuhinje ili uživanja na plažama će se odlično provesti na Tajlandu. Jednostavno, u pitanju je zemlja koja ima mnogo toga da ponudi

  • 0
Tajland, odmor, Puket, korona mere Foto: Pixabay/michelleraponi

Egzotična destinacija koja važi za jednu od posećenijih u tom delu sveta, Tajland bez imalo sumnje može da odgovori na zahteve turista različitih ukusa.

Ljubitelji modernih gradova, lokalne kuhinje ili uživanja na plažama će se odlično provesti na Tajlandu. Jednostavno, u pitanju je zemlja koja ima mnogo toga da ponudi.

Ipak, ono što je uočljivo na svakom koraku jeste dobronamernost Tajlanđana.

Ukoliko u upoznavanje zemlje krećete iz glavnog grada, budite spremni na to da će vas Bangkok nečim sigurno osvojiti. Mogu to biti specijaliteti tajlandske kuhinje, užurbane gradske ulice ili neki od brojnih budističkih hramova, a možda i toliko zanimljivih mesta za kupovinu. Tek nema sumnje da će svaki turista u glavnom gradu Tajlanda pronaći nešto čega baš i nema na drugim mestima.

Jedno od najpoznatijih ostrva

Iako na ostrvu Puket, koje se smatra jednim od najpoznatijih ostrva Tajlanda, mahom uživaju ljubitelji avanture i nešto aktivnijeg odmora, na njemu ima mesta za sve.

I koju god od brojnih plaža, po kojima je ostrvo poznato, izabrali, nećete pogrešiti. Jednostavno, toliko je plaža na Puketu da će svaki turista biti u prilici da pronađe onu koja mu najviše odgovara.

Međutim, iako nema sumnje da je reč o ostrvu koje je među najpoznatijim i najposećenijim turističkim destinacijama na Tajlandu baš zbog obilja plaža, Puket nudi i nešto drugačije iskustvo. Upoznavanje Starog grada Puketa, kako navodi „12go.asia“ još je jedna aktivnost u kojoj turisti mogu da uživaju. Ništa manje nego prilikom posete poznatoj plaži „Kata“ ili ostrvima Džejms Bond i Koh Phi Phi, koji su odlična opcija za jednodnevne izlete sa Puketa.

Budistički hramovi Tajlanda

Nema sumnje da je Tajland kao destinacija turistima iz celog sveta najpre interesantan zbog uživanja na nekoj od plaža. Ipak, ima i onih turista koji žele da upoznaju kulturu i tradiciju Tajlanda. I za njih u zemlji ima toliko toga.

Mnoštvo budističkih hramova širom zemlje nude neki drugačiji pogled posetiocima na ovu destinaciju. Tim pre što je većinsko stanovništvo, čak oko 95%, prema „Idctravel“ hindusitičko, pa ne čudi što u zemlji postoje brojni budistički hramovi, koje neretko posećuju turisti u želji da pronađu unutrašnji mir, ali i da se upoznaju sa tradicijom Tajlanda.

Budisti, budizam, budisticki hram, kambodza Foto: Pixabay

Poznat kao Hram zore, odnosno Wat Arun se nalazi u delu glavnog grada, koji nosi naziv Bangkok Jai, odnosno „Veliki Bangkok“. Razlog za takav naziv vezuje se za boga Aruna, koji u hinduističkoj tradiciji predstavlja upravo zoru i kome je ova budistička svetinja posvećena.

I mada je hram sam po sebi, u najmanju ruku velelepan, turistima je posebno interesantan pogled koji se sa njegovog vrha pruža. Uz to, u ovoj svetinji se može videti i na Tajlandu izuzetno poštovan, „Smaragdni Buda“, koji je u drugoj polovini 18. veka donet iz Vijetnama.

Kao deo Liste svetske baštine UNESCO-a, Istorijski park „Ajutaja“ (engl. Ayutthaya) je još jedna od atrakcija Tajlanda. U okviru parka se nalazi čak 67 lokaliteta, što drevnih ruševina, što hindusitičkih hramova.

budizam Budistički hram / Foto: Unsplash

Velika palata i hram Wat Phra Kaew predstavljaju još jednu poznatu atrakciju zemlje. Zapravo se karakterišu kao „duhovni centar tajlandskog budizma“. I baš zato što se u Velikoj palati nekada nalazila rezidencija kralja Tajlanda, to ovaj kompleks ukazuje na značaj svetovne, odnosno političke moći zemlje i duhovne, pa se zato i pominje često kao jedna od najznačajnijih i najpoznatijih znamenitosti Tajlanda i u kulturnom, ali i u istorijskom smislu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Otkrivena misterija dragačevskog Tajlanda: Evo šta kažu vlasnice najskupljeg hostela u Srbiji

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja