• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na ovom ostrvu u Hrvatskoj nema automobila, ali ima mira, netaknutih plaža i “bratstva i jedinstva”

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nema na njemu gotovo ničega na šta su navikli savremeni turisti

  • 0
Fratarski otok Foto-kolaž: Shutterstock

U hrvatskom delu Jadrana, na samo desetak minuta vožnje brodom od Pule, nalazi se ostrvce koje je po mnogo čemu specifično. Nema na njemu gotovo ničega na šta su navikli savremeni turisti, pa čak ni automobila, budući da je korišćenje četvorotočkaša na ostrvu zabranjeno. Ali ima netaknutih plaža, fenomenalnih pejzaža i nečega što je mnogo važnije - prisnog odnosa među turistima, kao u doba “bratstva i jedinstva”.

Priča o Fratarskom ostrvu Pula, odnosno Fratarskom otoku Pula na izvornom jeziku, kao “maloj Jugoslaviji” potekla je od videa “Vida TV”, o čemu piše i “Morski.hr”, napominjući da ostrvo rado posećuju stanovnici Pule.

U njemu je jedan od učesnika uporedio ostrvce sa “Jugoslavijom u malom”, primarno zato što se se svi među sobom znaju i što ne prezaju od toga da pomognu jedni drugima kada je to potrebno.

Beg od turista na ostrvo

Mnogi stanovnici obližnje Pule, u jeku tromesečne sezone u njihovom gradu, koriste priliku da pobegnu na Fratarsko ostrvu, koje turisti mahom ne posećuju. Uglavnom samo lokalno stanovništvo.

Na ostrvu se nekada nalazio samostan franjevaca, te otuda i nosi naziv Fratarsko ostrvo Pula. Važi za svojevrstan skriveni dragulj čitavog hrvatskog dela Jadranskog mora, navodi “Visitpula”. U istorijskom smislu je ostrvce značajno upravo zbog postojanja nekadašnje svetinje, posvećene Svetoj Mariji.

Fratarski otok Foto: Shutterstock

Priroda, istorija i tišina

S obzirom na to da nema automobila, odnosno da je njihovo korišćenje na ostrvcetu zabranjeno, to nema ni buke. Tišina, priroda u svoj svojoj lepoti, mir i netaknute plaže, osnovne su karakteristike Fratarskog ostrva. Sve je usmereno na očuvanje, gotovo netaknute prirode po kojoj je ostrvo poznato.

Na ostrvu postoji kamp, koji je otvoren u periodu od polovine juna meseca, pa do kraja avgusta.

Osim kampa, mogu se videti i fenomenalne plaže, ali i odlične lokacije za piknik u prirodi. I ljubitelji ronjenja mogu da uživaju, jer u vodama oko ostrva postoje odlične lokacije za tu aktivnost.

Iako se u čarima ostrva može uživati i tokom jednodnevnih izleta, za one koji žele da se zaista opuste i otkriju sve lepote Fratarskog ostrva, bolja opcija je boravak od par dana.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Letovali smo u Hrvatskoj i ostali u čudu: Zvirite u skivene delove najskupljeg letovališta u Evropi

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja