• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Svetinja na Katskom stubu smatra se najizolovanijom na celom svetu: Nijedna žena se nikada nije popela na vrh

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zbog pozicije koju zauzima, svetinja na Katskom stubu se smatra najizolovanijom na celom svetu

  • 0
Gruzija Katski stub Foto: Profimedia/Shutterstock Editorial/Amos Chapple

Oko dve stotine kilometara deli Tbilisi, glavni grad Gruzije i monolit od krečnjaka, koji se uzdiže na visini od oko 40 metara i na čijem vrhu se nalazi crkva.

Zbog pozicije koju zauzima, svetinja na Katskom stubu se smatra najizolovanijom na celom svetu.

Crkvica koja se nalazi na vrhu posvećena je Maksimu Ispovedniku i smatra se da je izgrađena u periodu između šestog i osmog veka. Uz nju, na vrhu ovog monolita nalaze se još i tri pustinjačke kelije, kao i vinski podrum i pogrebna komora.

Do crkve na vrhu Katski stuba se stiže preko merdevina, koje su pričvršćene za stenu.

Gruzija Katski stub Foto: Profimedia/Shutterstock Editorial/Amos Chapple

Poslednji monah koji je tu živeo bio je Maksim Kavtaradze. Upravo on je i zaslužan za to što je počev od 1995. godine Katski stub postao dom novoizgrađene crkve.

Dostupno samo monasima

Iako je ranije poseta ovom lokalitetu bila moguća za sve, danas je to dozvoljeno samo lokalnim monasima, za koje je to svojevrsno hodočašće, koje obavljaju svakoga dana.

Zanimljivo je pomenuti da je oduvek Katski stub bio dostupan samo muškarcima, dok ženama nikada tokom istorije nije bilo dozvoljeno da se popnu na vrh.

Gruzija Katski stub Foto: Profimedia/Shutterstock Editorial/Amos Chapple

- Patrijarh je doneo naredbu da samo monasi mogu da uđu u crkvu koja se nalazi na vrhu stuba. Dok on ne poništi tu naredbu, ne smemo puštati posetioce - izjavio je za "CNN" starešina manastira, Ilarion, napominjući da je zabranu patrijarh Gruzijske pravoslavne crkve Ilija II uveo još 2018. godine.

Prvi strani posetioci

Sve do 1944. godine na vrh Katski stuba nije imao priliku da se popne niko osim meštana istoimenog grada. Te godine su se u posetu uputili Aleksandar Japaridze, planinar iz Gruzije i Levan Gotua, pisac, kako bi bolje istražili mesto.

Do tada se smatralo da je svetinja na vrhu stuba bila izgrađena u periodu između petog i šestog veka. Međutim, revizijom Gruzijskog nacionalnog muzeja je ustanovljeno da se to ipak zbilo nekoliko vekova kasnije.

Gruzija Katski stub Foto: Profimedia/Shutterstock Editorial/Stephen Burrows

Zanimljiva istorija stuba

Monah Ilarion je napomenuo i da postoji mnogo različitih priča o Katski stubu, pa je u želji da predstavi “tačnu priču” pojasnio:

- Prvi monasi počeli su da žive u crkvi u 10. i 11. veku, a živeli su na vrhu stuba. Danas gore nema monaha, idemo samo da se pomolimo, pa se vraćamo u manastir ispod.

Posetiocima se ipak nudi mogućnost da se popenju do prvog nivoa Katski stuba. Osim prostora namenjenog molitvi, tu se nalazi i krst uklesan u stenu, koji datira iz šestog veka. Upravo taj krst se smatra i jednim od najranijih hrišćanskih simbola koji i danas postoji.

- Mesto je prvi put priznato kao hrišćansko u šestom veku, kada je osnova stuba bila obeležena krstom - istakao je Ilarion, dodajući da je kasnije dodata i crkva.

U prizemlju stuba se nalazi omanja crkva posvećena Svetom Simeonu Stolpniku, poznata po brojnim dekorativnim elementima i fascinantnim freskama. Osim prostora za molitvu, u njoj se nalazi i omanji oltar, ali i mesto na kome je moguće upaliti sveću. Prilikom izlaska iz te crkvice posetioci bivaju nagrađeni nestvarno lepim pogledom na Katski stub i okolinu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Manastir Svetog Stefana Meteori RADNO

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja