• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Još pre 2 veka je tu postojao restoran francuske kuhinje: Danas je to jedna od najpopularnijih banja u Srbiji

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako se danas u ovom banjskom centru i njegovoj okolini nalaze brojni hoteli, pre nešto više od dva veka situacija je bila posve drugačija

  • 0
Vrnjačka banja panorama Foto: Shutterstock

Poznata danas i kao jedan od najstarijih, ali i najposećenijih banjskih centara u našoj zemlji, Vrnjačka banja se po mnogo čemu izdvaja u odnosu na mnoge druge banje u Srbiji.

Uz brojne mostove preko, istini za volju, omanje Vrnjačke reke, koji su na neki način postali simboli banje, tu je čuveni Gočko, statua vrapca koji je još jedno od obeležja Vrnjačke banje.

Budući da se nalazi u centralnom delu banjskog šetališta, čuvene Promenade, vrabac koji ima na glavi šajkaču, a na nogama opanke, ujedno je i jedna od lokacija, koja je gotovo obavezna za fotografisanje.

Nasmejani vrabac, simbolično nazvan Gočko, po obližnjoj planini Goč, zapravo je bio maskota, nadasve zanimljivog takmičenja Igre bez granica, koje je upravo u Vrnjačkoj banji održano 1990. godine.

Vrnjačka Banja Foto: 3, 2, 1 Srbija

Prvi hotel u Vrnjačkoj banji

Iako se danas u ovom banjskom centru i njegovoj okolini nalaze brojni hoteli, pre nešto više od dva veka situacija je bila posve drugačija.

Zapravo je prvi hotel u Vrnjačkoj banji izgrađen 1904. godine. Bio je to hotel u vlasništvu Zarije Sotirovića, koji je nosio naziv vila Sotirović.

Mada je mnogima asocijacija na pojam vila drugačija, u ovoj banji se taj termin koristio za sve one objekte, koji su imali makar i jedan krevet namenjen izdavanju, a svejedno koje je površine sam objekat, ističe TO Vrnjačka banja. Svi takvi banjski objekti su imali i dvorište, koje je lepo uređeno, osim onih koji su predstavljali deo neke javne površine ili su se nalazili “na samoj regulacionoj liniji”.

Zahvaljujući jednoj od strugara na obližnjem Goču, koja se smatrala najstarijom, finansirana je i gradnja vile Sotirović.

Pored toga što je prvi hotel u Vrnjačkoj banji imao 36 soba, u njemu se nalazio i restoran. A da sve bude još zanimljivije, bio je to restoran u kome su služeni i specijaliteti nacionalne, ali i francuske kuhinje. U to doba su mnoge viđenije ličnosti iz Beograda bile gosti hotela.

Još jedna specifičnost vezuje se za ovaj hotel, budući da je 30-ih godina minulog veka mogao da se pohvali i salom u kojoj se se nalazio rulet. Budući nacionalizovan, prvi vrnjački hotel kasnije menja naziv i postaje hotel Sloboda.

Vrnjačka Banja Foto: Nikola Tomić

Najnovija vrnjačka atrakcija

Zanimljivosti vezanih za jednu od najpopularnijih banja u Srbiji je mnoštvo, pa ne čudi što Vrnjačku banju rado posećuju ne samo turisti iz naše zemlje, nego i iz mnogih drugih.

Legendarni Most ljubavi, ali i drugi mostovi preko Vrnjačke reke, te Japanski vrt, samo su neke od atraktivnih lokacija u samoj banji.

Prema najavi na zvaničnom sajtu TO Vrnjačka banja, nakon gotovo osam decenija ova banja biće bogatija za još jednu atrakciju - tunel ispod letnje pozornice, koji je izgrađen još tokom Drugog svetskog rata biće dostupan posetiocima.

Nakon što bude završena rekonstrukcija, posetioci će moći da prošetaju tunelom dugim 130 metara i da se bliže upoznaju sa njegovom istorijom.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ovde svako kreira svoj odmor po želji: Vrnjačka Banja je mesto odmora, zabave i kulture

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja