• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Vazdušne banje Srbije: Ima ih 7 i u svakoj se mogu okrepiti i duša i telo, a posebno respiratorni sistem

Vreme čitanja: oko 3 min.

Značajan broj sunčanih dana u toku godine, povoljna strujanja vazduha, ali i visok nivo kako jona, tako i ozona, te naravno odsustvo različitih zagađivača, sasvim su dovoljni razlozi da neka banja u Srbiji bude proglašena za vazdušnu

  • 0
Šuma planina Golija Foto: RINA

Među brojnim banjama, kojima naša zemlja obiluje, ima i onih koje se smatraju vazdušnim. Da bi se neka banja mogla okarakterisati i kao vazdušna, najjednostavnije rečeno, potrebno je da vazduh u njoj bude visokog kvaliteta. Tačnije, da vazduh u određenoj banji ima izuzetno pozitivno dejstvo na respiratorni sistem judi koji u toj banji borave.

Značajan broj sunčanih dana u toku godine, povoljna strujanja vazduha, ali i visok nivo kako jona, tako i ozona, te naravno odsustvo različitih zagađivača, sasvim su dovoljni razlozi da neka banja u Srbiji bude proglašena za vazdušnu. U većini slučajeva, u takvim banjskim centrima preovlađuje blaga klima i u toku zime i u toku leta, uz manju količinu padavina.

Na osnovu procene Balneoklimatološkog instituta Srbije, na teritoriji naše zemlje postoji ukupno sedam vazdušnih banja.

Šuma planina Golija Foto: RINA

1. Vazdušna banja Ivanjica

Na području Starovlaških planina, okružena trima planinama, nalazi se ova vazdušna banja. Osim planine Golije, vazdušnu banju Ivanjica okružuju i planine Mučanj i Javor.

Smeštena u dolini toka reke Moravice, Ivanjica je za vazdušnu banju zvanično proglašena 2020. godine. Bilo je to prvi put da je neko mesto steklo „titulu“ vazdušne banje u našoj zemlji.

2. Zlatibor

Turistički među najpoznatijima u zemlji, te i najposećenijima, često se zaboravlja na to da je Zlatibor i jedna od vazdušnih banja Srbije.

Uprkos urbanizaciji, Zlatibor je mesto na kome se susreću uticaji kontinentalne klime, sa jedne i mediteranske, sa druge. Takođe, u ovoj vazdušnoj banji je prisutno i polje niskog pritiska vazduha, dok je ultraljubičasto zračenje izraženo, a vazduh ne samo suv, nego i čist. Sve to je doprinelo da i Zlatibor bude proglašen za vazdušnu banju.

Divčibare Foto: RINA

3. Divčibare

Na nadmorskoj visini od 980 metara, na planini Maljen nadomak Valjeva, smešteno je gradsko naselje Divčibare.

Vazdušnom banjom se smatra najpre zbog položaja koji zauzima, budući da se nad Divčibarama susreću uticaji čak tri klime i to kako panonske i karpatske, tako i primorske. I baš zato se smatra da tu mogu bolje da se osećaju osobe koje pate od bronhijalne astme i hroničnog bronhitisa, ali i anemije, te različitih neurovegetativnih poremećaja.

kućerci Zlatar Foto: RINA

4. Zlatar

Tokovi čak četiri reke okružuju planinu, koja je najpre poznata kao idealan izbor za ljubitelje prirode, ali i mira. Veći deo dana tokom godine, Zlatar je sunčan, budući da se može pohvaliti prosečno sa, ni manje ni više, nego oko 280 sunčanih dana na godišnjem nivou.

Vrdnik, Vrdnička kula, banja Vrdnik, Srbija Foto: Shutterstock

5. Banja Vrdnik

Na obroncima Fruške gore nalazi se još jedna vazdušna banja u Srbiji. Značajan nivo ozona, ali i prijatne klimatske karakteristike, te obilje sunčanih dana tokom godine, zaslužni su za to što je i banja Vrdnik deo ove liste.

Planina Rudnik Foto: RINA

6. Planina Rudnik

U srcu Šumadije, na oko sto kilometara udaljenosti od glavnog grada naše zemlje, nalazi se još jedna vazdušna banja.

Rudnik je na ovu listu najpre dospeo zbog značajnog broja sunčanih dana tokom godine, te gotovo netaknute prirode. Sem toga, proglašenju ove šumadijske planine za vazdušnu banju doprineo je i značajan nivo jona, kao i strujanje vazduha, što sve zajedno ima izuzetno blagotvoran uticaj na ljudski organizam u celosti.

7. Sokobanja

Najpre odsustvo zagađivača, te visok nivo ne samo jona, nego i kiseonika i ozona, učinili su da jedno od najstarijih lečilišta u našoj zemlji bude svrstano u red vazdušnih banja.

Sokobanja je poznata i po prilično malom broju dana u godini tokom kojih duva vetar.

(Ona.rs / „Banjeusrbiji“)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Od centra turističkog mesta do vrha planine i skijališta: Zlatiborska gondola puštena u probni rad

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja