• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Idete na trodnevno putovanje u „Grad ljubavi“? Ne propustite da posetite ove znamenitosti u Parizu

Vreme čitanja: oko 3 min.

Obilazak Pariza najčešće počinje od najpoznatijeg simbola „Grada svetlosti“

  • 0
Pariz hrana Foto: Shutterstock/Tatevosian Yana

Da li je moguće upoznati Grad ljubavi ili Grad svetlosti, kako se Pariz još naziva, tokom trodnevnog putovanja, pitanje je koje se samo nameće ako smo već prinuđeni na tako kratko putovanje.

Tajna je u dobroj organizaciji. Mada će tako kratko putovanje u glavni grad Francuske sigurno u mnogima pobuditi želju da mu se opet vrate.

Zapravo se tokom tako kratkog putovanja može samo zagrebati po površini ovog fantastičnog grada. Što zapravo i nije loša opcija, jer će biti sasvim dovoljno da nam Pariz privuče pažnju i učini da mu se sa radošću vratimo.

Za početak Versaj i Ajfelov toranj

Obilazak Pariza najčešće počinje od najpoznatijeg simbola „Grada svetlosti“. A pre posete Ajfelovoj kuli, tu je Versaj, muzej koji je nemoguće u potpunosti istražiti za kratko vreme. Minimum dva sata je potrebno za, koliko-toliko upoznavanje sa lepotama Versaja.

Versaj Versaj. Foto: Kelly Jill Studio / Alamy / Alamy / Profimedia

Preporuka je u ovaj pariski muzej otići ujutru, čim se otvori, kako bi se izbegle gužve. Treba imati na umu i to da su muzeji širom zemlje uglavnom zatvoreni ponedeljkom ili utorkom.

Palata invalida, Muzej vojske i Muzej Roden još su neke od gradskih atrakcija, koje se posle Versaja mogu obići.

I naravno Ajfelova kula. No, budući da je u pitanju, bez sumnje najpoznatija atrakcija Pariza, neretko su tu i najveće gužve. Međutim, moguće je uživati u pogledu na grad i sa drugog sprata kule, a ne samo sa vrha. Uz to je i jeftinija opcija.

I naravno Luvr

Na zadivljujućoj površini od čak 60.000 kvadrata se prostire jedan od najpoznatijih muzeja ne samo u Parizu i Francuskoj, nego i u svetu. Zato i ne čudi što je, prema procenama, čak oko stotinu dana potrebno za ozbiljnije upoznavanje sa brojnim eksponatima Luvra. I zato, budite spremni na to da ćete tokom trodnevnog putovanja u Pariz zapravo imati priliku da se upoznate samo sa delićem izuzetno bogate muzejske postavke.

Muzej Luvr Foto: Pixabay

Tokom drugog dana boravka u Parizu je dobra opcija i poseta Centru Pompidu, u kome posebno mogu uživati ljubitelji moderne umetnosti.

Idealan način da provedete popodne je poseta Marais kvartu, koji je po mnogo čemu drugačiji od ostalih gradskih četvrti, jer još uvek čuva srednjevekovni duh grada.

Neizostavni centar Pariza

Kakvo bi to putovanje bilo da ne uključi i obilazak centra grada. Za još bolji ugođaj, može se posetiti jedno od rečnih ostrva Pariza. Ostrvo Site je psoebno zanimljivo, kao i ostrvo Svetog Luja, koje se nalazi nedaleko od čuvene katedrale Notr Dam.

Paris panorama, Francuska Foto: Tanjug/AP

Budući da je reč o još jednoj gradskoj atrakciji, to se neretko viđaju gužve i na ulasku u Notr Dam. Jedna od opcija za njihovo izbegavanje jeste i poseta u ranim jutarnjim časovima, jer je katedrala otvorena od osam sati ujutru po lokalnom vremenu.

Ulazak u ovu svetinju je potpuno besplatan. Samo posetioci koji žele da vide kriptu ili da uživaju u pogledu sa tornja Notr Dama plaćaju nadoknadu.

Kao još jedna od mogućnosti za uživanje u čarima „Grada ljubavi“ preporučuje se i krstarenje Senom.

I koliko god možda imali malo slobodnog vremena, ne bi trebalo propustiti posetu Monmartru, čuvenoj pariskoj boemskoj četvrti nalik Skadarliji u Beogradu.

(Ona.rs / „Eurostar“)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Njen muž stalno stoji podignut... udala se za Ajfelov toranj

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja