• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prema legendi, za bogat biljni svet jedne od najstarijih planina u Srbiji zasluge pripadaju jednom jastrebu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pored obilja što listpadnih, što četinarskih šuma, na Jastrepcu rastu i mnoge endemske, ali i retke biljne vrste

  • 0
Jastrebac Jastrebac / Foto: Wikipedia/CrniBombarder!!!

Nekada prestoni grad srpske srednjevekovne države, Kruševac je oko dvadeset kilometara udaljen od planine, koja se smatra najšumovitijom i to ne samo u našoj zemlji, nego i u tom delu Starog kontinenta.

O nastanku naziva planine Jastrebac očuvana je do današnjih dana legenda, čiji je glavni akter niko drugi do jedan jastreb.

Upravo on se vredno i marljivo pripremao da svije gnezdo na ovoj planini. A da bi to mogao da učini, strpljivo je donosio u kljunu sve što mu je bilo potrebno. Uz grančice potrebne za gnezdo, taj jastreb je, prema narodnoj legendi, donosio i semenke drveća i biljaka.

Kako je vreme odmicalo, semenke se su primile i počele da rastu. U spomen na jastrebov marljivi rad i sve ono što je učinio, planina i dobi naziv. Đulica je najviši vrh Jatrepca i nalazi se na nadmorskoj visini od 1.491 metra.

Planina Jastrebac, Srbija Foto: Shutterstock

Zaštićena biljna vrsta

Pored obilja što listpadnih, što četinarskih šuma, na Jastrepcu rastu i mnoge endemske, ali i retke biljne vrste.

Među njima se izdvaja i jedna, koja je pod zaštitom. U pitanju je bela breza, koja je mnogima često i prva asocijacija na ovu planinu.

Uz mnoštvo različitih vrsta gljiva, na Jastrepcu raste i obilje biljaka koje se smatraju lekovitim.

Bogatstvo ove planine, koja je u davna vremena zapravo bila ostrvo u moru, ogleda se i u brojnim životinjskim vrstama, koje na području Jastrepca obitavaju, ali i u mnoštvu vodotokova.

Planina Jastrebac, Srbija Foto: Shutterstock

Najpoznatije izletište

Simbolično nazvano „Ravnište“, jer se nalazi na delu Jastrepca koji je ravniji, izletište je koje rado posećuju Kruševljani i ljudi koji u okolini žive. Izuzev sportskih terena i vikendica, na nadmorskoj visini od 650 metara se nalazi i veštačko jezero, koje je posebno atraktivno u letnjem periodu, kao i smeštajni kapaciteti.

Na Jastrepcu postoje i brojne staze namenjene ljubiteljima pešačenja. Osim onih koje omogućuju posetiocima da stignu do pojedinih vrhova ove planine, postoje i staze koje vode do tvrđave Gradac, ali i do crkve posvećene Svetoj velikomučenici Paraskevi, odnosno Svetoj Petki.

Planina Jastrebac, Srbija Foto: Shutterstock

Avantura park na Jastrepcu

Uz avantura park koji je namenjen deci, na ovoj atraktivnoj lokaciji na Jatsrepcu postoje još tri celine. Ono po čemu se ovaj avantura park izdvaja u odnosu na druge jeste što je gotovo idelano uklopljen u okolinu.

Posetiocima se nudi mogućnost da se spuste zip lajnom i to preko jezera, dok se u sklopu avantura parka nalazi i staza nazvana „Velika avantura“, koja se prostire na dva nivoa, kao i stena, koja je primarno namenjena treninzima alpinista.

(Ona.rs / „Serbia.travel“ / „TO Grada Kruševca“ )

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Aero.rs u balonu: Kruševačka Kapadokija

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja