• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Upoznajte Srbiju na drugačiji način: U drugoj polovini oktobra održavaju se mnoge zanimljive manifestacije

Vreme čitanja: oko 3 min.

Šta vi birate?

  • 0
Etno sajam hrane i pića Foto: JKP "Gradske pijace"

Obilazak brojnih, po mnogo čemu zanimljivih lokacija širom naše zemlje, tek je jedan od načina za upoznavanje lepota Srbije. Ako se tome doda i poseta nekim od autentičnih i zanimljivih manifestacija, može se reći da se stiče kompletan utisak o određenom delu naše zemlje.

U drugoj polovini oktobra se, iz godine u godinu širom Srbije organizuju mnogi događaji, koji privlače pažnju posetilaca.

Prvi deo ovog jesenjeg meseca je uglavnom „rezervisan“ za manifestacije koje su usmerene na vino i grožđe, dok se tokom druge polovine oktobra širom Srbije može uživati što u sajmovima i festivalima, što u različitim takmičenjima i drugim zanimljivim manifestacijama.

Festival folklora Vršac Vršački venac Foto: Kobra

Muzičke manifestacije

U organizaciji Turističke organizacije Rekovac se 18. oktobra održava manifestacija „Zlatni glas sabora“, koja osim značajnog broja učesnika, okuplja i brojne ljubitelje izvornih i tradicionalnih pesama.

U Novom Sadu će od 18. do 26. oktobra biti održan NOMUS (Novosadske muzičke svečanosti). Budući da je ovaj međunarodni festival klasične muzike i zvanično 2012. godine poneo titulu „manifestacije od izuzetnog značaja“, koju je proglasilo Ministarstvo kulture Republike Srbije, to je NOMUS uvršten među članove Međunarodne asocijacije evropskih festivala.

Otvoren 39. Beogradski džez festival u Domu omladine Beograda Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Krajem meseca, od 24. do 28. oktobra glavni grad naše zemlje biće domaćin Beogradskom džez festivalu, dok će u periodu od 26. oktobra do 10. novembra u Nišu biti održan NIMUS - Niške muzičke svečanosti.

Sajmovi u oktobru

Uz tradicionalni Beogradski sajam knjiga, koji će ove godine trajati od 19. do 27. oktobra, u Srbiji će biti organizovani i drugi zanimljivi sajmovi.

Tako će, recimo 15. oktobra Svrljig biti domaćin Sajma zimnice i zdrave rhane. Taj dan je odabran kako bi bio adekvatno obeležen Međunarodni dan žena na selu.

Sajam sprota i omladine biće održan u Novom Sadu 18. oktobra, a u Trsteniku Sajam lova, ribolova i seoskog turizma, u periodu od 19. do 21. oktobra.

Sajam Knjiga Foto: Nikola Anđić

Tokom manifestacije „Plodovi Rađevine“, koja okuplja kako poljoprivredne proizvođače, tako i medare, ali i ljubitelje kuvanja i koja će biti održana 20. oktobra u Krupnju, biće organizovano i zanimljivo takmičenje, u kome će učesnici pokazati umeće u kuvanju lovačkog gulaša. Prema programu, biće održana i izložba „Fića“, dok će neko od takmičara imati priliku da bude ovenčan titulom „Najgurman Rađevine“.

Još zanimljivih manifestacija tokom oktobra

Okarakterisana kao sportsko-privredna manifestacija, „Miholjski susreti sela“ se održava 20. oktobra u Lebanu i to sa ciljem promocije seoskog života. Uz prezentovanje poljoprivrednih proizvoda i autentičnih rukotvorina, manifestacija uključuje i različita takmičenja, uz bogat kulturno-umetnički program.

Istoga dana Grgeteg će biti domaćin manifestacije „Susreti voćara sela Srema“, dok će dan kasnije u Babušnici biti organizovana i, sada već čuveno takmičenje „Vurdijada“, koje okuplja ljubitelje tradicionalnog specijaliteta tog kraja.

U spomen na 21. oktobar 1941. godine se, sada već tradicionalno u Spomen-parku „Šumarice“ u Kragujevcu organizuje „Veliki školski čas“.

Šumarice Foto: Mateja Beljan

Počev od 1979. godine rodni grad Bore Stankovića, Vranje je domaćin pozorišnog festivala „Borini pozorišni dani“, koji će ove godine biti održan u periodu od 22. do 28. oktobra.

Još jedna interesantna manifestacija je i „Sarmijada“, koja će biti održana u Bačkoj Topoli 26. oktobra. Osim takmičenja svih onih, koji žele da pokažu svoje umeće u pravljenju sarme, ova manifestacija okuplja i sve one koji se bave izradom različitih ruokotvorina i proizvoda, koji se karakterišu kao domaća radinost.

Žagubica je domaćin dvodnevne manifestacije „Dani bilja i gljiva“, dok se u Šidu 26. oktobra organizuje „Sremski klob fest“, koja ima međunarodni karakter, budući da učešće uzimaju proizvođači ne samo suhomesnatih, nego i mnogih drugih proizvoda i rukotvorina, kako iz Srbije, tako i iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Slovačke i drugih zemalja.

(Ona.rs / „Serbia.travel“)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: U Babušnici se održala 10. "Vurdijada": Saznajte šta je čuvena vurda

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja