• 0
 ≫ 

Babušnica je prestonica vurde: Posetili smo "Vurdijadu" i saznali recept za najkremastiji specijalitet

 ≫ 

Na teritoriji Babušnice život je prisutan od praistorijskih vremena, naseljavali su je antički Rimljani koji su koristili termalne i lekovite izvore Zvonačke banje

  • 0

Opština Babušnica je deo Pirotskog okruga i nalazi se u brdsko-planinskom reonu jugoistočne Srbije.

Na teritoriji Babušnice život je prisutan od praistorijskih vremena, naseljavali su je antički Rimljani koji su koristili termalne i lekovite izvore Zvonačke banje, o čemu svedoče ostaci rimskih utvrđenja i puteva i ostaci građevina iz tog doba, među kojima su i bazeni uređeni mozaicima.

U Babušnici se 22. oktobra održala tradicionalna manifestacija "Vurdijada", deseta po redu. Ukoliko nikada niste čuli za vurdu, to znači da niste ni probali najkremastiji specijalitet lužničkog kraja, čiji se tradicionalni recept prenosi sa kolena na koleno, a čuva od davnina.

"Vurdijada" je naziv za kulturnu, gastronomsko-turističku manifestaciju koja se svake jeseni održava u Babušnici počev od 2012. godine. Mi smo ove godine Babušnicu posetili na njen jubilej.

Pored čuvene vurde koja krasi svaku trpezu kako Lužničkog kraja, tako i Niša, izlagači se trude da predstave sve gastronomske blagodeti kraja iz kog dolaze, a Lužničani se utrukuju čija će vurda na kraju odneti glavnu nagradu. Pored čiste vurde, vurde sa paprikom, pečurkama, susamom i drugim kombinacijama, izlagači predstavljaju i druge mlečne proizvode, ali i zimnicu, poslastice i mesne i suhomesnate proizvode. Ali, zahvaljujući isključivo vurdi, Babušnicu posećuju i mnogi kulinari i gastronom sa severa zemlje, kako bi probali ovaj autentični proizvod, saznali recept i doneli proizvod u svoj kraj. Neki su, baš kao i mi, tada prvi put posetili Babušnicu i upoznali se sa krajolikom.

Obišli smo sve štandove i zadržali se kraj onih koji su bili ukrašeni brojnim nagradama. Danijelu Nikolić, koja izlaže svoju vurdu treći put, jedva smo dočekali za razgovor, kada se gužva raščistila, i upitali je za provereni recept koji se ne menja bez obzira na inovacije i tehnološke olakšice.

Pre korone sam dobila prvu nagradu za pravljenje vurde. Vurda se pravi tako što se skuva mleko, onda se ohladi na nekih četrdesetak stepeni, stavi se potkvasa, odnosno ukiseljeno mleko i onda, kada prođe 12 sati, stavi se u cedilo, ocedi se i to je to.

Prava lužnička vurda je ona sa paprikom, može da služi kao prilog, a najbolje se slaže, po mišljenju prodavaca, ali i degustatora - sa rakijom.

Domaćica Zorica Tošić iz sela Bogdanovac nam je takođe otkrila kako ona sprema vurdu, ali i pored pripremanja vurde za izlaganje, ona je dokazala svoje majstorstvo u nekoliko kategorija - vez koji je naučila još u detinjstvu, pravljenje testa, rakije, salata, balkava. Našlo se tu još mnoštvo đakonija kojima nas je velikodušno nudila.

- Skuvam mleko, pa ga procedim, a ko je prava domaćica, ona ume da proceni bez termometra kolika je temperatura. Onda uzmete kiselo mleko, umutite i onda sipate u kantu. Zatvorite i pratite kada izbije sirutka gore i onda ostavite na stranu da se ohladi. Kada se ohladi, sipajte u cediljku. Prosto rečeno - to je to.

Obišli smo i štandove udruženja žena koje neguju i čuvaju tradiciju i koriste svaku priliku da predstave svoje radinosti. Iako nisu izlagale vurdu, predstavile su svoje proizvode i priču koja stoji iza njihove pripreme. Tako smo na jednom štandu zatekli postavku prave posne slave, onoga bez čega ona ne može proći - slavske sveće, vina, žita i kolača, ali i neizostavnog pasulja, bobovih pihtija.

Slobodanka Pavković ispred udruženja "Super žene Tešica" govorila nam je o njihovom radu i zalaganju za očuvanje tradicije kroz raznorazne akcije koje organizuju, a tiču se borbe protiv raka dojke, ali i borbe protiv nasilja. Bave se i ručnim radom kroz takozvane etno edukacije, za koje kaže da su posećenje i od strane muške dece koja žele da baštine ovu tradiciju.

"Vurdijada" je ove godine, dostojno jubileju, imala vrhunsku ponudu i unapred rezervisala goste za sledeću godinu, među kojima smo definitivno i mi.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja