• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Zbog legende o blagu, uništen je simbol Rtnja: Mistična planina privlači pažnju svojim neobičnim oblikom

Vreme čitanja: oko 3 min.

  • 0
Manifestacija Biljober, planina Rtanj Foto: Ustupljene fotografije/Nada Stojčević

Karakteristično piramidalnog oblika, planina Rtanj se neretko karakteriše kao jedna od najmističnijih u našoj zemlji.

Svemu tome doprinose i priče o „onostranom“ i nekim, posve neobičnim doživljajima. No, bez obzira da li neko veruje ili ne u takve priče, ne može se osporiti činjenica da Rtanj ima oblik gotovo pravilne piramide, što je dovoljan razlog da ga i prate upravo takve priče.

Na nadmorskoj visini od 1.560 metara nalazi se Šiljak, najviši vrh Rtnja, odakle pogled seže daleko. Ukoliko su vremenske prilike povoljne, sva je prilika da se odatle mogu videti ne samo Stara i planine Kopaonik i Avala, nego i deo bugarske teritorije.

Prirodne karakteristike Rtnja

Upravo zbog neobičnog oblika za jednu planinu, Rtanj se smatra svojevrsnim prirodnim fenomenom.

Planina Rtanj Foto: Shutterstock

Interesantno je pomenuti da se na području ove planine izdvaja čak više od dvadeset vrhova, a da je visina većine njih do hiljadu metara iznad nivoa mora.

Izuzev već pomenutog Šiljka, koji je i najviši vrh ove planine, vrhovi Preslo i Kusak takođe spadaju u red poznatijih. Nalaze se na nadmorskoj visini od 1.405, odnosno 1.380 metara.

Uz obilje izvora vode, koja se smatra pogodnom za piće, na Rtnju su prisutne i bogata flora i fauna. Obilje šuma sreću se na severnim padinama Rtnja, na kojima se nalazi i lovište, koje zauzima površinu nešto veću od 6.300 hektara.

Rtanj, Srbija Foto: Sanja Stevanović/ustupljena fotografija

Budući da je prepoznato prirodno bogatstvo ove planine, to je i Zavod za zaštitu prirode Rtanj stavio pod zaštitu.

Kapela na vrhu Rtnja

Tek nešto više od pet decenija je na vrhu Rtnja postojala kapela, koja je bila ne samo simbol planine, nego i ljubavi i zahvalnosti jedne požrtvovane žene prema tragično stradalom suprugu.

Porodica Minh, inače jevrejskog porekla, bila je vlasnik rudnika kamenog uglja na ovoj planini. Mnogi rudari, ali i njihove porodice su vlasnike rudnika upamtili po mnogo čemu lepom.

Rtanj Ustupljene fotografije: Dejan G Jovanović

Ostalo je zabeleženo da je porodica Minh brinula o svojim radnicima. I dok je Julius upravljao rudnikom, njegova surpuga Greta starala se da radnicima, ali i njihovim porodicama ništa ne zafali. Mnogo toga su imali na raspolaganju - mesta za stanovanje, ambulatu i školu, pa čak i električnu centralu i bioskop.

U kojoj meri su radnici bili zahvalni Juliusu i Greti jasno pokazuje i to što ih je čak hiljadu njih učestvovalo u gradnji kapele, koju je Greta posvetila svom suprugu, nakon što je odlučio da sebi oduzme život.

Kako su Minhovi bili za ono vreme vrlo imućni, to je narodno predanje uzelo maha, pa se priča o njihovom bogatstvu koje je skriveno baš u kapeli, pročula. Počev od 1936. godine pa do 1992. godine, kada je konačno i potpuno srušena (iako je bilo pokušaja i pre toga), na vrhu Rtnja se nalazila omanja kapela. Danas se mogu videti samo njeni ostaci.

foto Pixabay Planina Rtanj, foto Pixabay

Nedaleko od ostataka kapela nalazi se još jedna neobičnost Rtnja. Jama simboličnog naziva Ledenica nalazi se nedaleko od najvišeg vrha i „predstavlja jedinu ledenicu u kršu Istočne Srbije u kojoj su zabeležene niske temperature vazduha“. Sama jama duga je oko 50 metara i smatra se jednom od značajnijih atraktcija na ovoj planini.

Ostaci tri svetinje, izgrađene pre više vekova i danas se mogu videti u podnožju ove planine neobičnog oblika. Prvo pominjanje manastira Lozica zabeleženo je još davne 1455. godine, dok se starost nekadašnjeg manastira Lapušnja sa crkvom posvećenom Svetom Nikoli i manastira Krepičevac procenjuje na više od pet vekova.

(Ona.rs / „TO Boljevac“ / „Srbijapodlupom“)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Najlepši prizor dana imali su oni kojima nije bilo hladno niti teško da se penju: Vrh Rtnja u ledu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja