• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Najseverniji grad u Srbiji ime je menjao preko 200 puta: Prvo je bilo Zabatka, znate li o kom se gradu radi

Vreme čitanja: oko 2 min.

Primarno je pominjan pod nazivom Zabatka, a posebno je zanimljiv podatak da je ovaj grad tokom svoje duge istorije naziv menjao čak preko dve stotine puta

  • 1
Subotica panorama grada Foto: Shutterstock

Iako postoje dokazi da su ljudi područje današnje Subotice naseljavali još u periodu poslednjeg ledenog doba, u pitanju je zapravo vrlo "mlad" grad, budući da je od 2007. godine Subotica i stekla zvanično status grada.

I ne samo da je na području čitave Vojvodine na visokom, drugom mestu po broju stanovnika, već je u pitanju i najseverniji grad Srbije.

Zvanično je krajem 14. veka zabeleženo i prvo pominjanje grada.

Primarno je pominjan pod nazivom Zabatka, a posebno je zanimljiv podatak da je ovaj grad tokom svoje duge istorije naziv menjao čak preko dve stotine puta.

Gradska kuća, Subotica Foto: Đorđe Đurić

Neke od subotičkih znamenitosti

Kao znak raspoznavanja ovog pitomog gradića neretko se pominje Gradska kuća. U pitanju je zdanje koje karakteriše stil mađarske secesije, uz elemente stila koji je vladao u doba romantizma. Arhitekte po imenima Komor i Jakob su 1912. godine izradile projekat za ovo zdanje, koje je vremenom postalo simbol grada. Osim po interesantnim vitražima, Gradska kuća u Subotici poznata je i po vidikovcu, koji se nalazi na 45 metara visine.

Deset godina pre Gradske kuće je u Subotici nikla i jevrejska bogomolja. Subotička sinagoga je još jedan objekat građen u stilu secesije.

Nekoliko vekova ranije, 1726. godine, Subotica je postala bogatija za još jedan sakralni objekat. U pitanju je crkva koja je posvećena Vaznesenju Gospodnjem. Krajem prve decenije prošlog veka je na ovoj svetinji izgrađen i toranj, te je izrađen i ikonostas u njenoj unutrašnjosti.

Palata Rajhl, Subotica Foto: Shutterstock

U gradu postoji i Franjevačka crkva, koja je izgrađena daleke 1736. godine. Na mestu na kome se nalazi je tokom 15. veka postojalo utvrđenje, a u unutrašnjosti crkve se i danas mogu videti njegovi delovi.

Kuća Likovnih susreta savremenih umetnika danas se nalazi u zdanju, koje važi za još jednu od gradskih turističkih atrakcija. Čuvena palata Rajhl datira s početka prošloga veka. I zdanje koje je bilo u vlasništvu Ferenca Rajhla izgrađeno je u stilu secesije.

Park prirode nadomak grada

Kao deo istoimenog naselja nadomak Subotice, Palićko jezero je takođe i deo parka prirode.

Osim čuvenog jezera Palić, koje važi za jednu od atrakcija Subotice, u okviru istoimenog parka prirode nalaze se i stari park, kao i staništa vrsta koje su pod zaštitom. Međutim, to nije sve, jer ovaj park prirode uključuje i brojne kulturne vrednosti. Uz objekte koji su značajni u arhitektonskom smislu, tu je i Veliki park, na čijem ulazu se nalazi Vodotoranj.

Neizostavni deo posete Parku prirode i jezeru Palić, posebno za najmlađe je i obilazak zoološkog vrta. Razlog zbog koga je ovaj zoološki vrti toliko interesantan leži u činjenici da većina njehovih stanovnika nije zatvorena, kako je to uobičajeno. Uz to, u okviru Zoološkog vrta Palić pažnju privlači i izuzetno pažljivo uređena okolina. Tim pre što se u okviru botaničke bašte, koja se u samom zoološkom vrtu nalazi, mogi videti i mnoge vrste koje su okarakterisane kao autohtone, ali i mnoge druge zanimljive biljke, te naročito lepo uređene cvetne leje.

(Ona.rs/Turizamusrbiji/TO Subotica)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Prvi Zoo vrt u Srbiji otvorio vrata

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari