Evo zašto nam je skuplja hrana ukusnija od jeftinije

  • 0

Ako je verovati nauci, ljudi su srećniji kada jedu skuplju hranu. Istraživanje naučnika sa univerziteta Kornel pokazuje da ljudi više cene hranu za koju daju više para. Oni su sproveli test u kom je ispitanicima serviran indentičan obrok, ali jedna grupa ga je više platila, a druga manje. Pokazalo se da je hrana ukusnija onima kojima je bila skuplja.

- Rezultati su nas iznenadili. Cena nema uticaj na količinu hrane koju će osoba pojesti, ali ima na ljudsku interpretaciju i doživljaj - objasnio je doktor Brajan Vansink koji je vršio ovo istraživanje.

- Cena utiče na naš osećaj o hrani, ali i o načinu na koj ićemo oceniti restoran. Ako je skuplje, osećamo se bolje i vedrije - istao je Ozge Sigirci, naučnik koji je takođe bio učesnik ovog istraživanja.

Osim skuplje hrane, ljudi preferiraju i skuplja vina. Većina ispitanika birala je skuplja vina, jer nisu želeli da izgledaju jeftino sa onima koji manje koštaju, a restorani su toga itekako svesni.

Ovo je još jedno istraživanje koje je pokazalo da ljudski um funkcioniše zanimljivo i zagonetno.

(Telegraf.rs / tportal.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Hiljadu lepih čajnika

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti