• 5

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li je mleko stvarno zdravo za kosti?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mleko nam svima predstavlja sinonim za zdrave i jake kosti, a lekari preporučuju svakom ko je stariji od osam godina bar tri šoljice mlečnih proizvoda dnevno. Međutim, da li je to stvarno tako?

  • 5

Naučnici su pronašli određene nedoslednosti u vezi između mleka i zdravlja našeg koštanog sistema. Zato se nameće pitanje da li ono zaista pomaže u jačanju kostiju.

Jedan od glavnih sastojaka za zdrave kosti je kalcijum, mineral koji pruža strukturnu snagu kostima i zubima i pomaže telu da obavlja brojne druge funkcije, kao što je prenošenje nervnih impulsa. Organizam normalno kalcijum dobija iz hrane, ali ako to nije moguće, doći će do povlačenja kalcijuma iz kostiju, čineći ih slabijim.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Ambro Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Ambro

Zbog toga razloga američka Nacionalna fondacija za osteoporozu preporučuje između 1.000 i 1.200 miligrama kalcijuma dnevno.

- Mleko i mlečni proizvodi dobar su izvor kalcijuma. U principu, svaka porcija mlečnih proizvoda (jedna šoljica mleka, čaša jogurta ili komadić sira) sadrži oko 300 mg kalcijuma. To zapravo znači da konzumacijom svega tri porcije mlečnih proizvoda možete dobiti potrebnu dnevnu dozu kalcijuma - kaže doktor Majkl Levjek iz Centra za Osteoporozu u Nju Meksiku.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Međutim, poslednjih nekoliko godina pojedini naučnici tvrde da mleko zapravo može da izazove gubitak kalcijuma iz kostiju. Ova teorija tvrdi da tokom varenja mleko ostavlja 'kisele ostatke' koji čine urin, a time i celo telo, kiselijim. Posledično, telo povlači alkalne minerale, kao što je kalcijum, iz kostiju. Neki stručnjaci takođe ističu da su prelomi kostiju češći u zemljama koje konzumiraju najviše mlečnih proizvoda.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Ipak, istraživanje iz 2011. godine naglašava kako su za zdravlje kostiju važni brojni faktori, poput fizičke aktivnosti, genetike i težine. Zaista, stopa loma kostiju viša je u razvijenim zemljama, što može da bude prouzrokovano sedelačkim načinom života i nedostatkom kretanja, a ne potrošnjom mleka.

Foto: Tanjug Foto: Tanjug

Tokom godina, istraživanja su išla napred i nazad po pitanju delovanja mleka na kosti. Nedavna studija pokazala je kako su starije osobe koje su kao tinejdžeri pili puno mleka zapravo imale povećani rizik od frakture kuka. Druga studija, međutim, pokazala je kako konzumacija mleka i jogurta rezultira većom gustinom koštane srži u kuku.

Foto-ilustracija: Flickr/Renée S. Suen Foto-ilustracija: Flickr/Renée S. Suen

Sve u svemu, većina istraživanja ukazuje na to da mlečni proizvodi imaju neke pozitivne efekte na zdravlje kostiju, delimično i zbog hranljivih materija koje se nalaze u njemu.

- U pogledu rasta i zdravlja kostiju, potrebna nam je određena količina proteina, kalijuma, kalcijuma i drugih hranljivih materija. Hrana koja sadrži najuravnoteženiju količinu tih supstanci jeste mleko i mlečni proizvodi - zaključuje Rene Rizl, šef odeljenja za bolesti kostiju u Ženevi.

(Telegraf.rs / MojeZdravlje)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • opus

    15. maj 2014. | 11:43

    Kalcijum iz mleka nase telo zapravo i ne apsorbuje u potpunosti, persun ima vise kalcijuma nego mleko a telo ga u potpunosti apsorbuje. Sva velika istrazivanja o delotvornosti mleka na nas organizam su placena od strane velikih mlecnih kompanija... Kravlje mleko je namenjeno da sisaju telad dok su mala, a ne da piju ljudi. Ono sadrzi hormone koji ljudskom telu nisu potrebni. Takodje je odgovorno i za stvaranje raka. Naravno, nama se glave pune necime sto nije tacno a sve zarad promocije mlecnih kompanija. Postoje odlicne alternative za mleko, a vi se zapitajte sta unoste u organizam!

    Podelite komentar

  • Boka

    15. maj 2014. | 08:35

    Da, nanucno je dokazano da kupovno melko (homogenizovano, hemijski tretirano) cini organizam kiselijijim, a ono taze pomuzeno deluje obrnuto na nas organizam, cini ga baznim. S druge strane, mi smo jedini sisari koji piju mleko i posle perioda dojenja, pa mozda treba i sa te strane da vidimo da li gresimo.

    Podelite komentar

  • MNE

    15. maj 2014. | 09:04

    Prije pola godine izbacio sam mlijeko iz upotrebe i nemam vise problema sa zglobovima kao ni sa alergijama. Kalcijum cete pronaci u sardinama u ribljoj kosti. Moze se i bez mlijeka. Jedino je majcino dobro,ovo kravlje je za telad:-D

    Podelite komentar