• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

RODITELJI OPREZ: Previše voća oštećuje zube vaših mališana

Vreme čitanja: oko 1 min.

Iako nutricionisti preporučuju da deca svakoga dana u svojoj ishrani imaju i do pet porcija voćnih obroka, zubari tvrde da sokovi i drugi napici mogu izazvati dugoročne negativne posledice po zdravlje usta

  • 0

Dekanka stomatološkog fakulteta sa Kraljevskog koledža u Velikoj Britaniji, Keti Harli, upozorava da je kod čak polovine petogodišnjaka došlo do primetnog oštećenja zubne gleđi. Ona za ovo stanje optužuje količinu voćnih sokova i napitaka koji svojim kiselim sastavom škode dečijim zubima.

Iako voće sadrži mnoštvo vitamina i minerala neophodnih za rast i razvoj mladog organizma, ono sadrži i dosta prirodnog šećera, koji je zaslužan za širenje karijesa i ubrzano propadanje zuba.

Zato, zubari sada preporučuju roditeljima da deci daju najviše jednu do dve čaše voćnih sokova na dan, po mogućstvu uz glavni obrok, a da neohodnu tečnost mališani nadoknađuju pijenjem mleka ili obične vode.

Takođe, pokazalo se da konzumiranje voća deluje loše i na zube odraslih, pa je zato preporuka da, ukoliko već niste u mogućnosti da odmah nakon jedenja jabuke ili pomorandže operete zube četkicom i pastom, negativno dejstvo neutrališete tako što ćete pojesti neku namirnicu pretežno baznog sastava, kao što je to recimo sir.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti