• 4

Vreme čitanja: oko 3 min.

NAUČNICI TVRDE: Govedina je 10 puta štetnija za okolinu od piletine, svinjetine, jaja i mleka!

Vreme čitanja: oko 3 min.

Najnovijom studijom utvrđeno je da uzgoj teladi, junadi i goveda izaziva višestruko veće zagađenje životne sredine od ma koje druge stočarske grane

  • 4

Prema rezultatima najnovijeg istraživanja ispada da emisija ugljenika koji nastaje globalnom proizvodnjom takozvanog “crvenog mesa” više zagađuje planetu od štetnih gasova koje ispuštaju svi automobili na svetu.

Kako se tvrdi u članku objavljenom u časopisu “Proceedings of the National Academy of Sciences”, odavno je poznato da stočarstvo ima pogubne posledice po životnu sredinu. Ova poljoprivredna grana vrši direktan uticaj na smanjenje kvaliteta vode i vazduha, ugrožava čitav biodiverzitet u okeanima, ali i biljni i životinjski svet na kopnu.

Printskrin: Youtube / Denis Vila Printskrin: Youtube / Denis Vila

Pritom, najveći procenat zemljišta na Zemlji ne zauzimaju ni ljudi, ni prašume, već pašnjaci i njive na kojima se gaje kulture za prehranu stoke. Takođe, da bi se prehranilo kompletno čovečanstvo, potrebno je proizvesti neverovatne količine hrane za ove životinje, često po cenu uzgoja biljnih vrsta za ljudsku ishranu.

Foto-ilustracija: Foter/Claudio.Ar Foto-ilustracija: Foter/Claudio.Ar

Osim toga, ova grupa pomalo radikalnih naučnika tvrdi da su proizvođači mesa i mesnih prerađevina krivi za 20 odsto sveukupnog isparavanja gasova koji izazivaju efekat staklene bašte. Međutim, oni smatraju da to nije sve, jer je jako teško precizno izračunati sve negativne efekte koje stoka ima na celokupan ekosistem.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Da bi rešili ovaj problem, istraživači su kvantifikovali negativan uticaj koji na zemljište, vodu za navodnjavanje i vazduh vrši kompletan proces proizvodnje mesa podeljenog u pet kategorija – govedina, mleko i mlečni proizvodi, živina, svinjetina i jaja. Dok su pogubni efekti po životnu okolinu četiri grupe bile manje-više izjednačeni, jedna se značajno izdvojila u negativnom kontekstu – govedina!

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Iako naučnici priznaju da donekle moraju da se ograde od dobijenih rezultata, barem dok se ne sprovedu dodatna istraživanja, oni ističu da za uzgoj teladi, junadi i krava mora uložiti ubedljivo najviše sredstava, kako novčanih, tako i prirodnih resursa. Oni se zalažu za to da se minimizira proizvodnja govedine, junetine i teletine, jer će se na taj način smanjiti negativan uticaj na svu ostalu ljudsku hranu, ali i vazduh i vodu za piće.

Foto: Tanjug / Rade Prelić Foto: Tanjug / Rade Prelić

Kako tvrde, krave su neverovatno neefikasne, odnosno rastrošne pri pretvaranju žitarica u kvalitetno meso. Da biste dobili samo jedan kilogram čiste govedine, neophodno je, prema njihovim rečima, protraćiti čak 24 kilograma pšenice.

Istini za volju, ne hrane se sve krave žitom, već mnoge pasu na livadama ili se dohranjuju senom, ali sve one svojim nusproduktima varenja najviše zagađuju okolinu od sveg drugog živog sveta.

Foto: Foter/Flickr/Bob Jagendorf Foto: Foter/Flickr/Bob Jagendorf

S obzirom na to da su svesni toga da bi ovakvo jedno istraživanje moglo da razbesni sve one ljude koji su navikli da sebe počaste dobrim biftekom ili pršutom, stručnjaci se ne zalažu za potpunu obustavu proizvodnje govedine, ali nam savetuju da pokušamo da što manje uživamo u hamburgerima, šniclama i ostalim delikatesima od ovog mesa.

Foto: timobalk/sxc.hu Foto: timobalk/sxc.hu

Argumentuju to time što ćemo samo jednom rozbratnom manje automatski disati svežiji vazduh i piti čistiju vodu.

- Ukoliko države žele da unaprede ukupnu efikasnost proizvodnje mesa i smanje negativan uticaj ove privredne grane na životnu sredinu, njihove vlade trebalo bi pažljivo da razmotre naše nalaze. No, još jaču poruku šaljemo potrošačima: izbegavanjem konzumacije mesa, a naročito govedine, čuvate životnu sredinu! - poručio je Marko Saton, profesor britanskog Centra za ekologiju i hidrologiju.

(Telegraf.rs / Guardian)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Dragisa

    24. jul 2014. | 21:24

    Ovi naucnici ce da uniste ceo svet.Toliko o njihovoj pameti.

    Podelite komentar

  • Martinovic

    24. jul 2014. | 20:01

    E ovi stvarno nisu cisti.Znaju li oni da stajsko djubrivo je najkvaletnije za zemlju, kakvo zagadjenje,stvarno oni misle da smo mi budale?!?!

    Podelite komentar

  • Lune

    24. jul 2014. | 19:41

    Hm,hmm.. nema teorije, da govedina izbaci "izduvni gas",za ceo dan "rada"..koliko auspuh automobila za jedan sat.A, govedima i ljudima je mesto u prirodi, dok auspuhu i fabricjkom dimnjaku nije.Proizvode se mnoge budalastine, trosi mnogo energijer za koje kakve "vasarske robe", bez upotrebne i neophodne potrebe i vrednosti.

    Podelite komentar