Pazite se narandžaste hrane, vaša koža je baš i ne voli!
Ukoliko jedete mnogo bundeve ili šargarepe, vaša koža može da postane narandžasta. Specifičnu boju ovom povrću daje beta karoten, biljni pigment koji se u našem organizmu pretvara u neophodni vitamin A (retinol).
Ukoliko se u krvi nađe veće prisustvo ove materije, to će rezultirati narandžastom bojom kože. Karotenoidi su biljne materije koje deluju kao snažni antioksidansi i imaju antikancerogena svojstva, a nalazimo ih u narandžastom, žutom, crvenom i zelenom voću i povrću, koji ih štite od stalne izloženosti sunčevim ultraljubičastim (UV) zracima i od drugih opasnih uticaja iz okoline.
Kako biste proverili da li se u vašem organizmu nalazi previše beta karotena, pogledajte svoje dlanove i stopala. Budući da je na ovim mestima koža jako debela, upravo je ovde prisustvo beta-karotena u većim koncentracijama najočiglednije.
Ukoliko primetite narandžastu boju svoje kože, ne paničite, kažu stručnjaci. Povećana koncentracija beta karotena obično nema nikakve zdravstvene posledice, već se može raditi isključivo o estetskom i kozmetičkom problemu.
Vrlo retko narandžasta boja kože nema nikakve veze sa prisustvom beta karotena u krvi, već može biti posledica usporenog rada štitne žlezde ili pak oslabljene funkcije bubrega ili jetre. Ukoliko sumnjate na nešto od ovoga, svakako se posavetujte sa svojim doktorom.
(Telegraf.rs / kliX)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: ONA SLAVI Dan za ljubav, emocije i žene koje nas inspirišu
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
ズ1枚とピリ辛の
Znam dvojicu, Vejn Runi i Dragan Đilas.
Podelite komentar
Ser Žile
E svašta ću da čujem i pročitam od tih silnih kvazi naučnika i stručnjaka...
Podelite komentar
Dejan B.
PEPI JE POŽUTIO OD MANDARINA
Podelite komentar