Vreme čitanja: oko 1 min.
Bobičasto voće pozitivno utiče na mozak
Vreme čitanja: oko 1 min.
Postoje jasni dokazi da konzumiranje borovnica, kupina, jagoda i ostalog bobičastog voća ima pozitivni uticaj na mozak, a možda može i da spreči slabljenje pamćenja koje je povezano sa starenjem
Produženje životnog veka sa sobom nosi i veći broj slučajeva Alcajmerove bolesti i ostalih oblika demencija, odnosno oštećenja funkcija mozga povezanih sa starenjem.
Poslednja istraživanja sve više potvrđuju učinak bobičastog voća u usporavanju starenja mozga.
Časopis Journal of Agricultural and Food Chemistry navodi da bobičasto voće svoju pozitivnu ulogu ostvaruje na nekoliko načina - zbog velikih količina antioksidansa sprečava oštećenje ćelija mozga uzrokovano slobodnim radikalima, menja način prenosa informacija između nervnih ćelija, čime se sprečava upala koja može oštetiti nervne ćelije.
(Tanjug)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Četvrto veče Serbia Fashion Week-a: Očaravajuća sinergija avangarde, klasike i kreativnosti
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.