• 5

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nije istina da veštački zaslađivači izazivaju rak!

Vreme čitanja: oko 2 min.

Istraživači Američkog društva za borbu protiv karcinoma zaključili da konzumiranje aspartama ne povećava rizik od malignih bolesti

  • 5

Aspartam je popularan niskokalorični zaslađivač koji se koristi u bezalkoholnim napicima, jogurtu i drugim vrstama hrane i pića. Rezultati velike prospektivne studije na više od 100.000 muškaraca i žena govore da umereno konzumiranje aspartama nije povezano sa povećanim rizikom od ne-Hočkinovog limfoma (NHL).

U studiji objavljenoj u časopisu "Journal of Nutrition" istraživači Američkog društva za borbu protiv karcinoma proučavali su podatke ispitanika koji su učestvovali u Studiji o vezi između ishrane i prevencije karcinoma-II o učestalosti i stopi smrtnosti od karcinoma u SAD.

Foto-ilustracija: Foter/Reliv International Foto-ilustracija: Foter/Reliv International

Na početku istraživanja 1992. godine, učesnici su popunili upitnik sa informacijama o ishrani i drugim faktorima načina života. Kontrolni upitnici iz 1999. i 2003. godine sadržali su pitanja o konzumiranju veštački zaslađenih napitaka i stonih zaslađivača koji sadrže aspartam.

Foto-ilustracija: Foter/Sarah Korf Foto-ilustracija: Foter/Sarah Korf

Rezultati studije su pokazali da ne postoji značajna povezanost između konzumiranja aspartama i povećanog rizika od NHL.

- Unos aspartama, procenjen na osnovu konzumiranja veštački zaslađenih gaziranih napitaka i upotrebe kesica aspartama, takođe nije povezan sa rizikom od NHL. Pored toga, rezultati ove studije govore da umereno konzumiranje veštački i šećerom zaslađenih gaziranih napitaka ne povećava rizik od NHL kod starijih muškaraca i žena - kažu su istraživači.

Foto-ilustracija: Foter/pasukaru76 Foto-ilustracija: Foter/pasukaru76

-  Ova studija potvrđuje decenije istraživanja koja konstantno pokazuju da je aspartam bezbedan za upotrebu u hrani i pićima. Ona takođe potvrđuje zaključke Nacionalnog instituta za istraživanje karcinoma, koji je utvrdio da aspartam ne povećava rizik od karcinoma - kaže dr Hejli Stivens (Haley Stevens), predsednik Saveta za kontrolu unosa kalorija.

Aspartam je jedan od najtemeljnije proučavanih sastojaka u ishrani. Vodeća regulatorna i državna tela, uključujući američku Agenciju za hranu i lekove (FDA), Agenciju za javno zdravlje Kanade i Evropsku agenciju za bezbednost hrane (EFSA), iznova potvrđuju njegovu bezbednost.

Foto-ilustracija: Foter/the queen of subtle Foto-ilustracija: Foter/the queen of subtle

 

Na osnovu Studije o ishrani i zdravlju Američke asocijacije penzionera (AARP) u okviru Nacionalnog instituta za javno zdravlje (NIH), Nacionalni institut za istraživanje karcinoma je zaključio da aspartam nije povezan sa razvojem karcinoma mozga, leukemije ili limfoma.

(Telegraf.rs / PRNewsWire)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Maja

    15. novembar 2014. | 10:21

    Americka istrazivanja su poznata da nikad NE LAZU i da se ne mogu kupiti za pare sve sa odgovarajucim rezultatima pogotovo u novije vreme.

    Podelite komentar

  • Karadjordje

    15. novembar 2014. | 10:52

    Naručeno istraživanje, po pravilu. Naučite da ne koristite šećer, i biće ok

    Podelite komentar

  • Сале

    15. novembar 2014. | 09:25

    Ако ви верујете

    Podelite komentar