Više nikad nećete lizati kašiku kojom ste mutili fil za tortu!
Većina nas voli da poliže kašiku, varjaču ili nastavak od miksera kojim se mutio fil za tortu, ali stručnjaci kažu kako to nije baš najbolja ideja. Naime, kao i kod ostale hrane u kojoj su sastojci sirova jaja, tako i od sirovog fila za kolače može da vam pozli.
Smesa koja sadrži sirova jaja nosi rizik od salmonele, bakterije koja izaziva proliv i povraćanje. Jedini siguran način da izbegnete salmonelu je termička obrada jaja.
Jaja treba čuvati u frižideru na temperaturi nižoj od četiri stepena, a jaja koja su napuknuta treba odmah baciti.
Fil za kolače koji sadrži jaja treba kuvati na temperaturi od 70 stepeni Celzijusa.
Sirova ili meko kuvana jaja treba da izbegavaju deca i starije osobe.
Salmonelom se možete zaraziti konzumiranjem zagađenih namirnica životinjskog porekla - jaja, proizvoda od jaja, mesa, mesnih prerađevina, mleka i mlečnih proizvoda.
Kako ćete znati da li se zarazili? Bolest nakon inkubacije, koja traje 12-24 sata, počinje naglo. Simptomi su groznica, visoka temperatura, glavobolja, bolovi u stomaku, mučnina, povraćanje i proliv. Bolest može potrajati do sedam dana.
(Telegraf.rs / MojeZdravlje)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Natalija Avemaria, vlasnica, osnivačica i dizajnerka brenda Dress me in denim
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Lavica :-P
Imala sam salmonelu ,,, mislim da sam dobila od jogurta,,,katastrofa,temperatura, proliv, povraćanje, 10 dana nisam ustala, 14 infuzija, a posle pencilini , užas,,,,,OPREZNO @_@
Podelite komentar
Sasa M.
To je najlepsi deo detinjstva svakog deteta. Meni nisu branili i ja necu braniti svojoj deci.
Podelite komentar