STEVIJA: Zdrava i prirodna zamena za šećer dovodi do poboljšanja celokupnog zdravlja!

 
  • 0

Ukoliko imate problem sa gojaznošću, dijabetesom ili patite od kardiovaskularnih bolesti a „vodite bitku“ sa slatkišima rešenje za vas je stevija- prirodni zaslađivač.

Na tržištu se pre par decenija pojavilo nekoliko veštačkih zaslađivača poput aspartama i saharina, iako nemaju kalorijsku vrednost neke studije pokazuju da dugoručna upotreba sintetičkih zaslađivača utiče nepovoljno na naš organizam.

Stevija je biljka iz porodice hrizantema, a njeni listovi izvor su prirodne slatkoće. U procesu koji je sličan pravljenju čaja, potapanjem suvih listova u vodu oslobađa se slatka supstanca koja se zatim prečišćava bez ikakvog hemijskog modifikovanja, a kao rezultat dobija se ekstrakt za zaslađivanje.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Posebnu pažnju kod ljudi koji paze na ishranu privlači stevija, prirodni zaslađivač koji se može koristiti kao alternativa šećeru i veštačkim zaslađivačima. Ekstrakt lista stevije je između 200 i 300 puta slađi od šećera, međutim skoro da nema kalorije.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Upotreba ekstrata od stevije u prehrambenim proizvodima prvi put je odobrena 2008. godine u Sjedinjenim Američkim Državama dok je u novembru 2012. godine u Kanadi lansiran prvi jogurt zaslađen ekstraktom stevije.

Stevija se danas često koristi tokom redukcije ishrane koji podrazumeva smanjen unos kalorija.

Foto: Promo Foto: Promo

 

Mlečni proizvodi obogaćeni stevijom, predstavljaju idealnu kombinaciju neophodnu onima koji brinu o svom zdravlju ali i izgledu jer na taj način dobijaju zdrav mlečni dezert sa 30 % kalorija manje.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Natalija Avemaria, vlasnica, osnivačica i dizajnerka brenda Dress me in denim

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti