• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovu hranu morate da jedete ako se plašite gripa!

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mali pad imuniteta otvara put za grip i druge viruse, pogotovo kad se desi nagla promena vremena. Zato treba pripaziti na ishranu, jer to vas može spasiti bolesti

  • 0

Kada ste bolesni, organizmu je potrebno više kalorija da bi normalno funkcionisao i uspešno se borio protiv infekcija. Upravo zato treba jesti posebnu vrstu hrane koja će vam pomoći u tome. Protiv gripa, prehlada i viroza odlično deluju ove važne namirnice.

Pileća supa

Pileće meso sadrži aminokiseline koje podstiču izbacivanje sluzi iz pluća, dok topla supa hidrira telo i pomaže pri vlaženju disajnih puteva. Zato nije čudno što se konzumacija pileće supice preporučuje svaki put kad ste bolesni, ali i kada ste potpuno zdravi, kao preventiva.

Citrusno voće

Vitamin C ne može da izleči prehladu, ali može da umanji njene posledice. Zato je poželjno da se jedu pomorandže, mandarine i grejpfrut, a domaći limun cedi u čaj, koji ne treba da bude vreo. Imajte na umu da bela materija u citrusnom voću sadrži flavonide koji jačaju imunitet, pa ih nemojte odstranjivati, već jedite zajedno sa ostatkom voća.

Foto-ilustracija: Foter/Maria Mastrafchieva Foto-ilustracija: Foter/Maria Mastrafchieva

Ljuta hrana

Sos od rena, vasabi i feferoni poželjan su dodatak ishrani kada ste bolesni. Ljute namirnice prirodni su “otčepljivači” nosa, ali i podstiče znojenje putem kojeg se izbacuju toksini iz tela, pa se smatra odličnim saveznikom u borbi protiv sezonskih bolesti.

Krekeri i tost

Neslani krekeri i tost mogu da vas vrate u život kada ste bolesni. Reč je o namirnicama sa visokim procentom skroba, koje neće naškoditi probavi, a stabilizovaće želudačne sokove - osobito nakon povraćanja. Đumbir je takođe odličan pomagač protiv mučnine i stomačnih tegoba, od kojeg možete napraviti i jednostavan kuvani napitak.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/cjansuebsri Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/cjansuebsri

Banane

Banane su bogate kalijumom, koji se gubi iz tela znojenjem, povraćanjem i prolivom. Ovo se tropsko voće lako vari, a može biti i od pomoći u prirodnom procesu snižavanja telesne temperature. Povrh svega, banane pomažu iu nadoknađivanju elektrolita.

Šta treba izbegavati

Hrana sa visokim procentom šećera slabi imunitet i može izazvati upale, pa bi ju bilo dobro izbegavati tokom bolesti. Izbegavajte i mlečne proizvode poput mleka, jogurta i sireva, jer su neka istraživanja pokazala da ova vrsta hrane podstiče proizvodnju sluzi.

I na kraju SAVET MESECA: Probajte haloterapiju u Slanoj sobi. Provereno povećava imunitet, sprečava razvijanje bolesti i ubija viruse bolje od svakog leka.

Foto:www.slanasoba.net Foto:www.slanasoba.net

(Telegraf.rs / HercegovinaInfo)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti