• 7

Vreme čitanja: oko 1 min.

Evo kako da od tek 4 pomorandže napravite ne samo 9 litara soka, nego još i džem! (RECEPT)

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pravi voćni sokovi su skupi, a niko vam ne garantuje da nisu puni kojekakvih aditiva koji baš i nisu zdravi. Zato, najbolje je da napravite sok u kućnoj radinosti koji ne samo da je ukusniji, već i zdraviji od svakog kupovnog

  • 7

Svaka prava domaćica tokom leta će napraviti zalihe soka od zove ili višnje i džema od sezonskog voća. Međutim, kad je u pitanju južno voće, retko ko se usuđuje da eksperimentiše, naprosto jer se čini da bi to bilo previše skupo. Međutim, to je velika greška!

Verovali ili ne, od samo četiri pomorandže (što je oko kilogram voća) možete da napravite čak devet litara soka, a pritom da dobijete i ukusan džem, prenosi portal Vesti.

Sve što vam je potrebno za pripremu napitka je: 4 pomorandže, kilogram šećera, 30 g limuntusa i 9 litara vode.

Pomorandže oprati, preliti ključalom vodom da bi se uklonila gorčina, obrisati ih i smestiti u zamrzivač na sat-dva. Izvaditi iz zamrzivača, iseći i samleti u mašini za mlevenje mesa. Smesu preliti s 3 litre vode, filtrirane ili prokuvane i ohlađene. Ostaviti da odstoji desetak minuta.

Foto-ilustracija: Foter.com / needoptic Foto-ilustracija: Foter.com / needoptic

Procediti kroz cediljku, pa u proceđen sok dodati 6 litara vode, šećer i limuntus. Dobro promešati, dok se šećer ne otopi (možete i ostaviti da odstoji sat vremena). Sipajte u flaše ili tegle. Vaš ukusan sok je spreman za upotrebu!

Veoma je važno da se sve uradi prema receptu, a od ostataka pomorandži, tačnije njene pulpe, možete da pripremite džem - preručite je u šerpicu, dodajte šećera po ukusu, malo limuntusa i prokuvajte 5-10 minuta!

Foto: Freedigitalphotos.net/Jeroen van Oostrom Foto: Freedigitalphotos.net/Jeroen van Oostrom

S obzirom na to da je limuntus prirodni konzervans, sok možete čuvati u frižideru desetak dana. Količinu i slatkoću soka možete prilagoditi svojim potrebama, tako što ćete smanjiti količinu sastojaka.

(Telegraf.rs / VestiOnline)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Markox

    25. februar 2015. | 20:55

    Baš zdravo,kilogram šećera...

    Podelite komentar

  • zo

    13. jun 2015. | 09:40

    Ja napravim sa dve pomarandze i dva limuna i vrlo malo secera recimo 300 gr i ispadne super. Tako da bih svima preporucio jer je zdravo i znate sta pijete.

    Podelite komentar

  • nerandza

    22. oktobar 2017. | 10:18

    3 kilograma secera i pesticidi, zdravo nema sta!

    Podelite komentar