• 4

Vreme čitanja: oko 1 min.

Od ovog vina možete da se napijete i da vam ne bude ništa!

Vreme čitanja: oko 1 min.

Da li biste voleli da postoji vino od kojeg možete da se napijete, neverovatno je ukusno, a ne izaziva mamurluk narednog jutra? Uskoro će to biti moguće

  • 4

Ovo je sjajna vest za sve ljubitelje vina. Od sada ćete moći da uživate u svom omiljenom piću, a da sledećeg jutra nemate glavobolju i druge neželjene efekte koji prate mamurluk.

Naime, naučnici tvrde da su otkrili način kako da naprave vino koje ne izaziva mamurluk, tako što će izmeniti DNK kvasca u njemu.

Takvo vino će u sebi imati mnogo manje toksičnih, sporednih sastojaka, koji izazivaju glavobolje i mučninu, tipične za mamurluk. Pored toga, na isti način bi moglo da se pojača dejstvo zdravig sastojaka u vinu.

Profesor Jong-Su Jin, sa Univerziteta u Ilinoisu, zajedno sa svojim timom, upotrebio je enzim nukleaze kao “genomski nož”, kojim se može precizno preseći DNK kvasca koji se koristi za fermentaciju vina.

Naučnici su pronašli način na koji bi proizvođači vina mogli da kloniraju taj enzim kako bi poboljšali malolaktičku fermentaciju, koja predstavlja seksundarni proces, koji vino čini pitkim.

Foto-ilustracija: Foter/96dpi Foto-ilustracija: Foter/96dpi

- Nepravilna malolaktička fermentacija proizvodi sporedne, toksične sastojke, koji, kako se smatra, izazivaju mamurluk – kaže profesor Jin.

Studija je objavljena u časopisu “Apllied and Environmental Microbiology”, a pored poboljšanja kvaliteta vina, veruje se da će otkriti i mogućnosti da se na isti način poboljša kvalitet drugih namirnica, poput piva ili hleba.

(Telegraf.rs / DailyMail)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Vanjoslav

    19. mart 2015. | 07:31

    Dobro vino ne izaziva nikada mamurluk!

    Podelite komentar

  • Klara

    19. mart 2015. | 09:42

    Ne GMO VINU!!!

    Podelite komentar

  • O

    19. mart 2015. | 11:34

    Neka meni mamurluka, neću da pijem to modifikovano.

    Podelite komentar