Ideja za ručak: Pileći karabataci u sosu od belog vina i putera

  • 0

Ako ste u stisci sa vremenom, ovo nije recept za vas.

Ali ako zaista želite da spremite ručak dostojan restorana, isprobajte ovaj klasični sos od belog vina i putera (na francuskom poznat kao beurre blanc) sa komadima hrskavih karabataka.

Trebaće vam malo strpljenja ali je vredno vremena.

Sastojci

  • 4 pilećih karabataka sa kožom i kostima
  • so i biber
  • 1/3 šolje vinskog sirćeta
  • 1/3 šolje suvog belog vina
  • 2 ljubičasta luka, sitno iseckana
  • 1/2 limuna, sok
  • 2 lovorova lista
  • 1/2 šolje guste pavlake
  • 250 gr neslanog putera, na kockice
  • 1/4 šolje seckanog vlasca

Priprema:

Zagrejte rernu na 250 stepeni.

Osušite piletinu papirnim ubrusima. Pospite ih sa obe strane sa po 1 1/2 kašičice soli i bibera.

Zagrejte veliki tiganj otporan na rernu (po mogućnosti od liveno gvožđe) na srednje jakoj vatri.

Dodajte pileće karabatake u tiganj sa kožom nadole i pecite ih, pomerajući ih jednom ili dvaput, dok koža ne postane veoma zlatno smeđa, 11 do 12 minuta. Isključite toplotu.

Pokupite svu masnoću iz tiganja i ubacite ga u rernu. Pecite piletinu dok se skoro ne ispeče, šest do osam minuta.

Okrenite karabatake  da koža bude nagore, a zatim nastavite sa pečenjem  još šest minuta.

Izvadite tiganj iz rerne i prebacite piletinu na tanjir, kožom nagore.

Obrišite tiganj i ostavite na stranu.

U međuvremenu, započnite svoj sos. Pomešajte sirće, vino, luk, limunov sok i lovorov list u loncu od 2 litre. Krčkajte na srednjoj vatri dok se smesa ne pretvori u pastu, osam do deset minuta.

Dodajte pavlaku za kuvanje i nastavite da dinstate dok se smesa ne smanji na oko 2 kašike. Smanjite toplotu i uklonite lovorov list.

Dodajte nekoliko komada putera i stalno mešajte dok se ne istopi, a zatim dodajte još nekoliko komada i nastavite da mešate. Ponavljajte tako dok se sav puter ne razgradi.

Ne dozvolite da se sos pregreje, a ako počne da se odvaja od šerpe, sklonite sa ringle, dodajte dve kockice leda i mutite dok se ne ohladi i ponovo sjedini.

Začinite sos sa 1/2 kašičice soli i prstohvatom bibera.

Prebacite ga u tiganj od livenog gvožđa i u njega ugnezdite piletinu i pospite celo jelo vlascem. Poslužite odmah.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Branko Babić, kralj obrva, organizovao svinjokolj u svom selu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti