Ideja za ručak: Pileći karabataci u sosu od belog vina i putera

  • 0

Ako ste u stisci sa vremenom, ovo nije recept za vas.

Ali ako zaista želite da spremite ručak dostojan restorana, isprobajte ovaj klasični sos od belog vina i putera (na francuskom poznat kao beurre blanc) sa komadima hrskavih karabataka.

Trebaće vam malo strpljenja ali je vredno vremena.

Sastojci

  • 4 pilećih karabataka sa kožom i kostima
  • so i biber
  • 1/3 šolje vinskog sirćeta
  • 1/3 šolje suvog belog vina
  • 2 ljubičasta luka, sitno iseckana
  • 1/2 limuna, sok
  • 2 lovorova lista
  • 1/2 šolje guste pavlake
  • 250 gr neslanog putera, na kockice
  • 1/4 šolje seckanog vlasca

Priprema:

Zagrejte rernu na 250 stepeni.

Osušite piletinu papirnim ubrusima. Pospite ih sa obe strane sa po 1 1/2 kašičice soli i bibera.

Zagrejte veliki tiganj otporan na rernu (po mogućnosti od liveno gvožđe) na srednje jakoj vatri.

Dodajte pileće karabatake u tiganj sa kožom nadole i pecite ih, pomerajući ih jednom ili dvaput, dok koža ne postane veoma zlatno smeđa, 11 do 12 minuta. Isključite toplotu.

Pokupite svu masnoću iz tiganja i ubacite ga u rernu. Pecite piletinu dok se skoro ne ispeče, šest do osam minuta.

Okrenite karabatake  da koža bude nagore, a zatim nastavite sa pečenjem  još šest minuta.

Izvadite tiganj iz rerne i prebacite piletinu na tanjir, kožom nagore.

Obrišite tiganj i ostavite na stranu.

U međuvremenu, započnite svoj sos. Pomešajte sirće, vino, luk, limunov sok i lovorov list u loncu od 2 litre. Krčkajte na srednjoj vatri dok se smesa ne pretvori u pastu, osam do deset minuta.

Dodajte pavlaku za kuvanje i nastavite da dinstate dok se smesa ne smanji na oko 2 kašike. Smanjite toplotu i uklonite lovorov list.

Dodajte nekoliko komada putera i stalno mešajte dok se ne istopi, a zatim dodajte još nekoliko komada i nastavite da mešate. Ponavljajte tako dok se sav puter ne razgradi.

Ne dozvolite da se sos pregreje, a ako počne da se odvaja od šerpe, sklonite sa ringle, dodajte dve kockice leda i mutite dok se ne ohladi i ponovo sjedini.

Začinite sos sa 1/2 kašičice soli i prstohvatom bibera.

Prebacite ga u tiganj od livenog gvožđa i u njega ugnezdite piletinu i pospite celo jelo vlascem. Poslužite odmah.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ona ne ćuti: Emilija Stanojević je trpela strašno nasilje od muža, sve dok ga ćerka nije prijavila

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti