Ideja za ručak: Pileći karabataci u sosu od belog vina i putera
Ako ste u stisci sa vremenom, ovo nije recept za vas.
Ali ako zaista želite da spremite ručak dostojan restorana, isprobajte ovaj klasični sos od belog vina i putera (na francuskom poznat kao beurre blanc) sa komadima hrskavih karabataka.
Trebaće vam malo strpljenja ali je vredno vremena.
Sastojci
- 4 pilećih karabataka sa kožom i kostima
- so i biber
- 1/3 šolje vinskog sirćeta
- 1/3 šolje suvog belog vina
- 2 ljubičasta luka, sitno iseckana
- 1/2 limuna, sok
- 2 lovorova lista
- 1/2 šolje guste pavlake
- 250 gr neslanog putera, na kockice
- 1/4 šolje seckanog vlasca
Priprema:
Zagrejte rernu na 250 stepeni.
Osušite piletinu papirnim ubrusima. Pospite ih sa obe strane sa po 1 1/2 kašičice soli i bibera.
Zagrejte veliki tiganj otporan na rernu (po mogućnosti od liveno gvožđe) na srednje jakoj vatri.
Dodajte pileće karabatake u tiganj sa kožom nadole i pecite ih, pomerajući ih jednom ili dvaput, dok koža ne postane veoma zlatno smeđa, 11 do 12 minuta. Isključite toplotu.
Pokupite svu masnoću iz tiganja i ubacite ga u rernu. Pecite piletinu dok se skoro ne ispeče, šest do osam minuta.
Okrenite karabatake da koža bude nagore, a zatim nastavite sa pečenjem još šest minuta.
Izvadite tiganj iz rerne i prebacite piletinu na tanjir, kožom nagore.
Obrišite tiganj i ostavite na stranu.
U međuvremenu, započnite svoj sos. Pomešajte sirće, vino, luk, limunov sok i lovorov list u loncu od 2 litre. Krčkajte na srednjoj vatri dok se smesa ne pretvori u pastu, osam do deset minuta.
Dodajte pavlaku za kuvanje i nastavite da dinstate dok se smesa ne smanji na oko 2 kašike. Smanjite toplotu i uklonite lovorov list.
Dodajte nekoliko komada putera i stalno mešajte dok se ne istopi, a zatim dodajte još nekoliko komada i nastavite da mešate. Ponavljajte tako dok se sav puter ne razgradi.
Ne dozvolite da se sos pregreje, a ako počne da se odvaja od šerpe, sklonite sa ringle, dodajte dve kockice leda i mutite dok se ne ohladi i ponovo sjedini.
Začinite sos sa 1/2 kašičice soli i prstohvatom bibera.
Prebacite ga u tiganj od livenog gvožđa i u njega ugnezdite piletinu i pospite celo jelo vlascem. Poslužite odmah.
Prijatno!
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Branko Babić, kralj obrva, organizovao svinjokolj u svom selu
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.