• 7

Vreme čitanja: oko 1 min.

Obožavate pomfrit, keks, kafu? Loše vesti su da ova hrana IZAZIVA RAK!

Vreme čitanja: oko 1 min.

Svi volimo da jedemo pohovano, pržene krompiriće, razne keksiće, jela s roštilja, a dan ne možemo da zamislimo bez kafe. Ali, ovako spremljena hrana je za sve nas, a naročito decu, opasnija od cigareta!

  • 7

Najnoviji izveštaj Evropske agencije za bezbednost hrane će vas u najmanju ruku šokirati, ako ne i ozbiljno zabrinuti. Oni tvrde da je sva hrana koja se sprema prženjem u dubokom ulju ili pečenjem na visokim temperaturama toliko otrovna da izaziva rak, a podjednako je rizična kao cigarete!

Ne kupujte i ne jedite ovu hranu! Izaziva rak!

Ovo naročito važi za pržene mlade krompiriće ili pomfrit iz friteze, hrskava jela što ih sva deca naprosto obožavaju, jer ona u najvećem procentu sadrže supstancu po imenu akrilamid (AA), karcinogenu hemikaliju koja se oslobađa i pušenjem cigareta.

- Akrilamid se stvara u mnogobrojnim pečenim i prženim namirnicama bogatim ugljenim hidratima. U to spadaju pomfrit, čips, prženice, keks, pa čak i kafa – piše u izveštaju agencije.

Ova supstanca je naročito opasna za decu, koja najviše i jedu pohovanu i prženu hranu, bilo kao grickalice, bilo u restoranima brze hrane.

Foto-ilustracija: AboutQuitStopSmoking.com Foto-ilustracija: AboutQuitStopSmoking.com

Roditeljima se savetuje da svojim mališanima maksimalno ograniče unos ovako spremljenih namirnica, a ako već nemaju izbora, da krompiriće prže tek toliko dok ne dobiju blago zlatnu boju, odnosno da budu blago pečeni, a da po svaku cenu izbegavaju da im pomfrit zagori.

- Na osnovu studija sprovedenih na životinjama, dokazano je da su akrilamid i njegov metabolit glicidamid genotoksični i karcinogeni, što znači da oštećuju DNK i izazivaju rak! S obzirom na to da je akrilamid prisutan u mnogim namirnicama koje jedemo svaki dan, potrebno je ograničiti njihov unos, a naročito kod dece, trudnica i dojilja, jer su mališani podložniji negativnim uticajima – kaže se u saopštenju.

pomfrit

Takođe savetuje se izbegavanje spremanja hrane na previsokim temperaturama, a najbolje je kuvati, pržiti ili peći na na temperaturi koja ne prelazi 120 stepeni Celzijusa.

(Telegraf.rs / Daily Mail)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Sibin

    5. jun 2015. | 20:50

    Pa sta treba,da pasemo travu?ispade da je sve stetno

    Podelite komentar

  • akica

    5. jun 2015. | 22:00

    Naravno, zivimo u svetu u kome i samo udisanje vazduha izaziva rak! I koje kakve neizlecive poznate i nepoznate bolestine!

    Podelite komentar

  • UNITEDSTATESOFSERBIA

    6. jun 2015. | 02:13

    Državama se ne isplati da ima mnogo penzosa -----a kaladont ,a ulošci, a GMO , ----svetska zavera

    Podelite komentar