• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

USKRS: Ove godine šarajte jaja bojama iz prirode

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovih dana pred Uskrs u većini domova vlada užurbana atmosfera, jer treba sve blagovremeno nabaviti i pripremiti kako bi se sa porodicom na miru uživalo u produženom vikendu. Ono čemu se deca najviše raduju jeste šaranje jaja. Evo saveta kako da to ovog puta uradite na prirodan i zdrav način

  • 0

Šta su to prirodne boje?

Prirodnim bojama nazivaju se boje nastale kao proizvod biljnih pigmenata (hlorofila, karotenoida, ksantofila, flavonoida, betalaina i dr.). Boje je moguće izolovati različitim postupcima ekstrakcije, pri čemu se najčešće dobijaju crvena, plava, ljubičasta, zelena, žuta i smeđa boja, ali i njihove međusobne nijanse.

Kako obojiti jaja prirodnim bojama

1. Na dno posude za kuvanje stavite jedan sloj jaja, a zatim sipajate vodu iznad njihove visine.

2. Dodajte jednu kašičicu sirćeta.

3. Dodajte biljni materijal za bojenje jaja. Pravilo važi da, što više biljnog materijala stavite, imate mogućnost da dobijete intenzivniju boju.

4. Zagrejte vodu u kojoj su jaja, sirće i boja do tačke ključanja.

5. Smanjite temperaturu i kuvajte još oko 15 minuta.

6. Ako ste zadovoljni bojom, izvadite jaja iz posude.

7. Želite li intenzivniju boju, privremeno uklonite jaja iz tečnosti. Procedite boju kroz filter za kafu. Prekrijte jaja dobijenom bojom i ostavite da odstoje preko noći u frižideru.

 Prirodno obojena jaja biće mat i neće imati sjaj. Zato, ukoliko želite da postignete efekat uglačanih jaja, kada se potpuno osuše, premažite ih jestivim uljem ili komadićem slanine.

Kako dobiti boje?

Ljubičasto plava

Cvetovi ljubičica, manja količina ljuski crvenog luka (prokuvanih), čaj od hibiskusa, crveno vino

Plava

Konzervirane borovnice, listovi crvenog kupusa (prokuvani), sok crnog grožđa

Zelena

Listovi spanaća i koprive (prokuvani), tečni hlorofil

Zelenkasto žuta

Kora žute jabuke sorte Zlatni delišes (prokuvana)

Žuta

Kora pomorandže ili limuna (prokuvane), šargarepa (prokuvana), semenke celera (prokuvane), mleveni kim (prokuvan), kurkuma u prahu (prokuvana), čaj od kamilice, zeleni čaj

Zlatno smeđa

Semenke mirođije

Smeđa

Jaka crna kafa, instant kafa, ljuske crnog oraha (prokuvane), crni čaj

Narandžasta

Ljuske žutog luka (prokuvane), kuvana šargarepa, čili prašak, paprika

Roze

Cvekla (sveža ili ukiseljena), sok od brusnice ili sveža brusnica, maline, sok crnog grožđa

Crvena

Veća količina ljuski crvenog luka (prokuvanih), konzervirane trešnje sa sokom, sok od paradajza, maline, crveni radič

Mali saveti za ukrašavanje

Različite šare na jajima možete napraviti tako što ćete ih pre kuvanja obmotati gumicom ili parčićima tkanine. Potom ih uronite u vodu i skuvajte.

Želite li oblike iz prirode, listove različitih biljaka pre uranjanja jaja u vodu, pričvrstite pomoću gaze ili najlon čarape.

Mrežastu šaru postići ćete uz pomoć mrežice za krompir. Pre kuvanja umotajte jaje u mrežicu i čvrsto povežite koncem.

Takođe, na uskršnjim jajima možete ostaviti i pisanu poruku. Za ovaj oblik ukrašavanja (po sirovom, suvom i čistom jajetu) koristite pero koje umočite u malo vrućeg pčelinjeg voska.

(Znanost.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti