USKRS: Ove godine šarajte jaja bojama iz prirode
Šta su to prirodne boje?
Prirodnim bojama nazivaju se boje nastale kao proizvod biljnih pigmenata (hlorofila, karotenoida, ksantofila, flavonoida, betalaina i dr.). Boje je moguće izolovati različitim postupcima ekstrakcije, pri čemu se najčešće dobijaju crvena, plava, ljubičasta, zelena, žuta i smeđa boja, ali i njihove međusobne nijanse.
Kako obojiti jaja prirodnim bojama
1. Na dno posude za kuvanje stavite jedan sloj jaja, a zatim sipajate vodu iznad njihove visine.
2. Dodajte jednu kašičicu sirćeta.
3. Dodajte biljni materijal za bojenje jaja. Pravilo važi da, što više biljnog materijala stavite, imate mogućnost da dobijete intenzivniju boju.
4. Zagrejte vodu u kojoj su jaja, sirće i boja do tačke ključanja.
5. Smanjite temperaturu i kuvajte još oko 15 minuta.
6. Ako ste zadovoljni bojom, izvadite jaja iz posude.
7. Želite li intenzivniju boju, privremeno uklonite jaja iz tečnosti. Procedite boju kroz filter za kafu. Prekrijte jaja dobijenom bojom i ostavite da odstoje preko noći u frižideru.
Prirodno obojena jaja biće mat i neće imati sjaj. Zato, ukoliko želite da postignete efekat uglačanih jaja, kada se potpuno osuše, premažite ih jestivim uljem ili komadićem slanine.
Kako dobiti boje?
Ljubičasto plava
Cvetovi ljubičica, manja količina ljuski crvenog luka (prokuvanih), čaj od hibiskusa, crveno vino
Plava
Konzervirane borovnice, listovi crvenog kupusa (prokuvani), sok crnog grožđa
Zelena
Listovi spanaća i koprive (prokuvani), tečni hlorofil
Zelenkasto žuta
Kora žute jabuke sorte Zlatni delišes (prokuvana)
Žuta
Kora pomorandže ili limuna (prokuvane), šargarepa (prokuvana), semenke celera (prokuvane), mleveni kim (prokuvan), kurkuma u prahu (prokuvana), čaj od kamilice, zeleni čaj
Zlatno smeđa
Semenke mirođije
Smeđa
Jaka crna kafa, instant kafa, ljuske crnog oraha (prokuvane), crni čaj
Narandžasta
Ljuske žutog luka (prokuvane), kuvana šargarepa, čili prašak, paprika
Roze
Cvekla (sveža ili ukiseljena), sok od brusnice ili sveža brusnica, maline, sok crnog grožđa
Crvena
Veća količina ljuski crvenog luka (prokuvanih), konzervirane trešnje sa sokom, sok od paradajza, maline, crveni radič
Mali saveti za ukrašavanje
Različite šare na jajima možete napraviti tako što ćete ih pre kuvanja obmotati gumicom ili parčićima tkanine. Potom ih uronite u vodu i skuvajte.
Želite li oblike iz prirode, listove različitih biljaka pre uranjanja jaja u vodu, pričvrstite pomoću gaze ili najlon čarape.
Mrežastu šaru postići ćete uz pomoć mrežice za krompir. Pre kuvanja umotajte jaje u mrežicu i čvrsto povežite koncem.
Takođe, na uskršnjim jajima možete ostaviti i pisanu poruku. Za ovaj oblik ukrašavanja (po sirovom, suvom i čistom jajetu) koristite pero koje umočite u malo vrućeg pčelinjeg voska.
(Znanost.com)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Adidas slanina iz Užica
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.